Azi, de 1Mai Muncitoresc, am sărbătorit și noi,
desigur, dar prin muncă, așa cum am fost învățați și încă prea puțin dezvățați.
Cum tradiția noastră, românească, strămoșească, moștenită
de la daci și romani, așa cum ne spun izvoarele istorice, cu reverberații
ancestrale de dincolo de huni, pecenegi, goți și vizigoți, spune că 1 Mai
Muncitoresc se sărbătorește cu mici și muștar de Tecuci, alături de berea românească,
tradițională, la halbă, cu spumă, ei bine, ne-am gândit să nu facem excepție
nici noi de la a ne bucura simțurile și papilele gustative cu ceva nou, proaspăt,
roșu-vinețiu, asortat cu ceva verde.
Vă mai amintiți de lupul ăla din desenele animate, cel
mereu flămând și lacom, care îi vede pe toți din jurul lui ca pe pui întregi,
prăjindu-se ca la rotisor, aburinzi și apetisanți în ochii lui înfometați și
niciodată sătui? Cam așa m-am uitat și eu azi la... nu, nu la micii cu muștar,
ci la loboda noastră minunată, crescută în grădină, acum tocmai bună de cules.
Ceea ce am și făcut.
Și am mai cules eu în plus încă unele alte verdețuri
proaspete, precum pătrunjel și leuștean, apoi, alături de alte legume din
congelator și alte verdețuri (a se citi urzici), plus o cană de orez brun, am făcut
o ciorbă extraordinară de lobodă, de nu mi-ar fi putut-o nici măcar egala,
nicidecum întrece, nici unul din grătarele de mici cu tot muștarul de Tecuci și
berea aferentă, din tradițiile românilor de pretutindeni.
Nu vă pun și poze cu ciorba pentru că vreau să vă
protejez, căci sigur veți regreta micii mâncați și veți tânji cu poftă și invidie
la frunzele noastre de sărbătoare. No ofense.
Și, ca să ne fie masa de sărbătoare bogată și
apetisantă, am avut și un desert de zile mari, căci, dacă nici de 1 Mai
Muncitoresc nu petrecem așa cum se cuvine, atunci când?
Pentru desert am început de ieri să adun
ingredientele. Văzusem eu pe pagina de facebook a unei prietene ce minunație de
sirop/miere a făcut ea din flori de păpădii, așa că m-a stârnit și, deși păpădiile
noastre erau cumva pe final de prima înflorire, tot am mai putut aduna un
castron mare de inflorescențe pentru a testa, pentru prima dată în viața mea,
rețeta în cauză.
Le-am spălat și le-am curățat bine de resturile verzi
din jurul pețiolului, ca să nu-mi coloreze mierea spre verde-maroniu, ci să-mi
rămână galbenă-aurie, apoi le-am pus la fiert pe focul cel mai mic posibil într-un
litru de apă rece, le-am dat în clocot doar două minute, apoi am stins focul și
le-am lăsat așa, la macerat în ceaiul ăla, până dimineață. Azi dimineață am
strecurat apa și am pus-o la fiert cu un kilogram de zahăr, până s-a legat
siropul binișor, ca o miere. Am avut în frigider și lămâie, special cumpărată
de Adrian de ieri, de la magazin, însă am uitat de ea. Asta e, merge și fără lămâie.
Trebuie să meargă, n-are încotro.
Si
mi-a ieșit mierea asta, de păpădie, de nici nu-mi mai pot dezlipi ochii de la
cele două borcane! O minunăție!!! Chiar nu-i acordasem cine știe ce credit inițial,
de aceea nici n-am făcut până acum, deși avem materie primă la discreție, de-aș
fi putut face miere și pentru export, pentru întreaga planetă! Acum, sincer, mierea asta de păpădie este atât de bună și
aromată, încât parcă mi-a mai alinat un pic chiar și dorul și pofta de amandine.
Cu această ocazie, procesând eu păpădiile
alea din curte, în miere, mi-am adus aminte că, nu mai demut de zilele trecute,
am zâmbit citind pe un grup, pe facebook, întrebarea
cuiva care, în izolare fiind, pe motiv de carantină, stând cu ochii pe fereastră,
descoperise păpădiile în propria curte și nu știa ce flori sunt! Credeam, până atunci,
că păpădia este cea mai cunoscută floare/plantă de pe planetă. Crește peste
tot, poate doar la Polul Nord nu.
Pare-se că abia acum, când ritmul
infernal al vieții urbane s-a oprit, când carantina ne-a oprit să mai alergăm în
viteză de colo-colo și ne-a forțat să privim doar la doi metri în fața noastră,
descoperim plante, flori, animale și chiar oameni noi în jurul nostru, dar
care, totuși, erau întotdeauna acolo, în calea noastră. Doar că nu i-am văzut până
acum, din cauza vitezei vieților noastre. Deodată înțelegem ce am ratat, pe lângă
ce frumuseți am trecut în grabă, fără să le fi văzut! Păpădia aceasta, atât de
banală, atât de răspândită și, totuși, cu uimire redescoperită, este un simbol
excelent pentru toate revelațiile omenirii din această perioadă! Să descoperi frumusețea
și beneficiile păpădiei, pe care până mai ieri o considerai o banală buruiană,
este cu adevărat minunat! Eu o iubesc!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu