Ce fac doi foști bucureșteni (ha, ha, ce-mi place
sintagma asta "doi foști bucureșteni"! n-am mai folosit-o cam
demult!) când au două borcane cu dulceață de salcâm proaspăt făcută, dar ei nu
mănâncă dulceață? Mai ales când dulceața este mai degrabă sirop cu petale de
flori plutitoare, aromate, care s-ar potrivi mai degrabă ca și bază a unui suc
răcoritor și rafinat de vară, cu apă minerală și mentă.
Cum ziua de azi a început cu un albastru însorit
deasupra noastră, am ales să ne petrecem mai mult timp afară, în curte, cu
răcoritoarele în mâini, ascultând concertele de mai ale păsărilor, care mai de
care mai diversificat, mai intens, și cu alt resort: fie pentru împerecherea de
primăvară, fie... doar pentru împerecherea de primăvară, desigur.
Și, stând noi așa, afară, lenevind și încărcându-ne cu
lumină solară, ascultând ciripelile voioase de păsărele și admirând câte un
norișor alb și pufos, care își lua forme interesante sau doar destrâmându-se
fin în strălucirea soarelui, mi-am amintit că de câteva zile tot pândeam
momentul declanșării înfloririi tufei de weigela.
Ei bine, azi a fost momentul ăla! Azi au început să se
deschidă trompețelele roz-vișinii! Este extrem de decorativă această plantă! Nu
are parfum, dar face spectacol cu florile bogate. Astă toamnă am tuns-o și pe
ea drastic, așa cum am făcut anul trecut, în februarie, cu gardul viu. Crescuse
și ea cam fără formă peste vară, împrăștiată în toate direcțiile, iar tulpina i
se lemnificase cam mult, temându-mă că
nu va mai înflori. Așa că am tuns-o scurt, ca pe o tufă mică, lăsându-i doar
niște bețe lungi și golașe de vreo 30-40 cm la suprafața pământului. Mi-am zis
atunci că, asta e, dacă nu rezistă, nu rezistă, era mult prea neplăcută așa, în
forma aceea fără formă.
În această primăvară am ținut-o sub observație din
scurt și, după ce am văzut-o încărcată de frunze, în formă globulară, m-am liniștit.
Mi-am zis că, chiar și așa, fără flori, este foarte frumoasă acolo, la poarta,
printre copăceii de Mimoza de grădină (care abia acum au început să
înfrunzească și ei) și tufele bogate de gard viu din extremități. Mare surpriză
am avut când am văzut că își formează boboci, și nu doar așa, câțiva, ci
puzderie de boboci, cât să nu se mai vadă frunzele.
Acum este superbă! Probabil că mâine și poimâine vor
fi zilele ei de mare glorie, maxim de înflorită și plină de albinuțe venite la
polen curat, de frumoasă și minunată weigela.
Cei trei copăcei de mătase (mimozele de grădină) sunt
acum suficient de măricei încât să se susțină singuri, fără araci pe lângă ei.
Pe cei doi mai mici chiar i-am eliberat
complet, doar pe cel mare, mult mai înalt, îl mai ținem anul acesta ancorat,
pentru a nu se apleca într-o parte.
Bujorii și-au făcut tufele uriașe, pline de boboci,
probabil în vreo trei-patru zile vor pocni și ei, clematitele încep să se
deschidă și în celelalte culori, mov, alb si roz-bombon, iar trandafirii sunt
și ei plini de boboci, tufa agățătoare, cu flori portocalii/orage sunt cei care
vor înflori primii, după cum credem.
Cum nu trece nici o zi fără să mergem în grădină, fără
să culegem câte ceva, fără să pregătim pentru iarnă câte ceva, azi m-am gândit
că este un moment bun să tund frunzele de usturoi verde, acum, cât pământul
este îmbibat cu apă și va determina creșterea rapidă a altor frunze.
Mi-am luat două castroane cu mine și m-am apucat de
treabă. Am recoltat un castron mare, plin cu frunze, pe care le-am spălat,
tăiat mărunt și porționat în punguțe, care au ajuns în lada frigorifică, lângă
celelalte.
Ploia și vântul care au fost în urmă cu două nopți au
forțat prea mult pentru bietul bătrân corcoduș de la intrarea în grădină. Una din
crengile mai mari, de la bază, a cedat și s-a rupt. Am văzut-o de ieri, dar
ne-am dat seama că este destul de greu de desprins de trunchi și că, fără drujbă,
chiar nu o putem detașa. M-am uitat la ea azi și am văzut că, oricum, nici nu
prea fructificase. Am cules toate corcodușele care se formaseră, înainte de
orice altă acțiune. Nu știu ce voi face cu ele. Poate încerc o mână de compot
acrișor.
Înainte de a mă întoarce în casă, am adunat și tot ce
îmi trebuia pentru salata de prânz. Cu ocazia asta am observat că a răsărit și
hreanul fix în locul în care, an de an, am aruncat toate cojile de la hreanul
curățat și folosit la murături sau pus la borcane, dat prin răzătoare. Din
acele resturi s-au format rădăcini noi și acum ies frunze, ca în fiecare
primăvară. Acum au ieșit frunze din vreo 7 puncte distincte.
Frunzele de hrean sunt comestibile, iar în salata sunt
delicioase. Au un gust intens, ușor picant, numai bun pentru a adăuga savoare
unei salate. Am rupt două dintre cele mai mari dintre ele, iar de azi înainte
nu ne vor mai lipsi din salata de prânz.
Din
Grădina lui Dumnezeu: 22.05.2020
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu