vineri, 18 octombrie 2019

Laudam faptele bune sau nu?



Eu nu pot intelege de ce neaparat binele facut trebuie tinut in secret. Atunci unde mai este exemplul personal oferit altora, ca parte a procesului de invatare, de educare, de perpetuare a unor bune intentii si comportamente?

Desigur, nu trebuie trambitat cu emfaza, cu aroganta si cu interes de obtinre a unor beneficii de imagine sau de alt tip, insa eu cred ca faptele bune trebuie sa faca parte din bogatia de cunostinte care merita impartasita, pe care o dam altora, generatiilor mai tinere sau celor care, poate, n-au primit constientizarea asta la timpul potrivit.

Oare nu observati ca exista in prezent numai tendinta de evidentiere a faptelor negative, a ororilor lumii, cu tendinta, in paralel, de a ascunde cat mai mult faptele bune si frumoase ale lumii? Ajunge cu acest sistem de negativizare.

Cred ca este un fals sentiment de smerenie si de modestie acolo, unul care ne-a fost inoculat (cu intentie subtila) cu mult timp in urma tuturor, noua, ca popor, si care a fost perpetuat din generatie in generatie sub proverbul "lauda de sine nu miroase a bine".

Nu mai treceti sub tacere faptele bune, ci dezvaluiti-le pentru a fi inmultite si pentru a servi ca lectii de viata si model celor care afla despre ele. Eu asa zic.

Cred ca avem multe de facut pentru schimbarea unor mentalitati invechite si gresite, perpetuate din om in om si din generatie in generatie.  Bunicii nostri si chiar parintii nostri aveau motivele lor, specifice vremurilor in care au trait, pentru a-si tine ascunse faptele bune. Vremurile s-au schimbat, iar tinerii din ziua de azi traiesc altfel si trebuie educati pe baza altor principii. 

Extrapoland ideea si generalizand-o, as spune chiar ca orice facem si spunem noi, ca adulti, devine un exemplu personal pentru copiii nostri si pentru cei din jur. 

Stim deja ca invatarea, in cazul copiilor, este mimetica, deci felul in care noi, parintii, vorbim si ne comportam in fata copiilor devine model comportamental pentru ei, unul pe care ei il vor perpetua mai departe in propriile lor familii si in societate.

Fapta buna poate fi orice gest frumos, plin de atentie, bunatate, grija, intelegere si ajutorare a oricui, in primul rand a celor din imediata apropiere. Felul in care parintii relationeaza intre ei devine in ochii copilului un model de viata, iar acesta poate fi "o fapta buna" sau "un comportament nepasator sau abuziv". 

Sa-i invatam pe copiii nostri sa aprecieze corect diferenta dintre aceste doua valori, caci in functie de ceeea ce ei vad in perioada de crestere si educare, in functie de ceea ce ei percep si cred ca au inteles din comportamentul celor din jur, asa vor trai, facand fapte bune sau nu.









18.10.2019

***

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu