Azi m-am hotărât să ajung până în livadă să culeg
untișor pentru prima oară în această primăvară. Apreciam eu că frunzele au
crescut suficient cât pentru a putea aduna măcar un pumn, pentru o salată, alături
de altele.
Mi-am luat caserolele și am pornit pe urmele lui
Adrian, care avea planuri mărețe cu o anumită parcelă și cu niște pliculețe de
semințe. Eu am declinat responsabilitatea acestor lucrări la parcele și mi-am
asumat altele, mai soft.
Nici n-am intrat eu bine în grădină că m-am simțit mai
întâi atrasă ca un magnet de... corcoduși, desigur, de ce altceva? Cerul
impecabil de albastru, soarele impecabil de strălucitor, cântecelele impecabil
de gureșe ale vrăbiuțelor și altor păsăreturi de primăvară, aerul impecabil de
curat și tare al dimineții, toate m-au ispitit spre a începe cu o prima pauză
de muncă.
Foarte greu am reușit să mă desprind de albul imaculat
al florilor parfumate de corcoduș! Foarte greu! Și nici n-am făcut doi pași
înainte, că am dat cu ochii de parcela de aromatice, de unde râdeau în soare câteva
petice de verde.
În prim plan râdeau cu toată gura la mine cele patru
tufe de oregano. Frumoase și vesele, nimic de zis! Tocmai bune de pus în ciorbe
și în alte preparate. Gustul și aroma lor asemănătoare cu a cimbrului m-au
cucerit de la bun început, chiar din primul an. Le-am mai curățat eu puțin de
cele câteva codițe uscate, rămase de la florile din toamnă, și am trecut mai
departe.
Din apropiere am fost abordată de tufele de roiniță (lămâiță). Au
început și ele să înfrunzească din radăcini și nu peste mult timp, poate chiar
mai puțin de o săptămână, vom putea rupe frunze pentru salată. Sunt minunate și
pentru ceai, însă acum nu prea mai bem ceai. Vremea rece s-a terminat și odată
cu ea s-a terminat și vremea ceaiurilor.
Menta nu se lasă nici ea mai prejos, vrea și ea să
ajungă în ceaiuri, n-a înțeles încă treaba aia cu "vremea rece s-a
încheiat" și tot insistă și ea să ajungă în ceaiuri. OK, nu ne deranjează,
nouă ne place și în salată, iar în deserturi e nemaipomenită. În smoothie, mai
ales! Avem două soiuri de mentă, așa că deja a început competiția între ele,
care crește mai mult și mai repede.
Mă pregăteam să plec spre livadă când deodată cele
două tufe de cimbru mi-au aținut calea
și s-au zburlit la mine, că pe ele de ce nu le bag în seamî? Adică, ce? Pe ele
nu le-am văzut că au început să se înverzească? Nu le-am văzut frunzilițele
delicate și parfumate? Cică să le mai las doar un pic de timp și apoi o să le
văd cât de mari și stufoase vor fi!
De lângă ele s-au auzit imediat aplauze. Erau de la
usturoi. Era de acord cu declarația de dezvoltare a cimbrului, el știind deja
că, deși își dăruise primele frunze pentru piureul de urzici din zilele
trecute, acum avea altele lungi, numai bune de cules din nou. Iar dacă ținem
cont că avem peste 10 cuiburi de usturoi, putem spune că avem frunze la discreție,
cât să le tot gătim cu urzicile din congelator! Încă vreo lună de-acum încolo, zi
de zi, dacă vrem.
Și, dacă tot am amintit de urzici, cred că ar fi
cazul, eventual, să le cam terminăm, căci vine tare din urmă, cu viteză și
amploare, spanacul! Își primește apă din fântână din două în două zile, cu
implicarea directă a lui Adrian, iar el, spanacul, crește precum Făt Frumos, în
trei zile, cât alții în șapte.
În cel mult o săptămână vom culege primele frunze. Unele
dintre ele ar fi bune de cules chiar și acum, căci par a fi precum cele din
magazin, numite "baby spanac", dar nu e cazul să le ciugulim atât de
devreme. Le mai lăsăm să mai crească și să mai prindă puteri, pentru că vrem să
simțim din plin că mâncăm spanac, nu doar așa, urme fine.
Apropos, știți cum este când
fericirea poarta numele de "leuștean"? Are aromă de leuștean! Acum
știți.
În cele din urmă am ajuns și în livadă. Aveam un obiectiv
de atins, deci era cazul să mă apuc de treabă. Livada noastră este plină acum
de untișor și toporași, sunt la tot pasul, de nici nu știu pe unde să calc și
pe ce să-mi sprijin piciorul ca să nu "strivesc corola de minuni a
lumii".
Am cules frunzulițele fragede până m-am plictisit, căci
este un proces destul de anevoios, muncă de chinez, nu alta, ele fiind foarte
mici și fragede, printre miliardele de fire de iarbă, care mi se tot agățau de
degete. Ca să nu pierd timp de două ori pentru aceeași operațiune, m-am
străduit să culeg cât mai curat, să nu mai stau ulterior să le aleg de fire de
alte verzituri, cum ar fi chiar iarba, da.
Cu această ocazie, mi-am amintit să fac și câteva
fotografii în care să se vadă diferența dintre frunzele crude, fragede,
suculente, untoase și lucioase de untișor, care sunt comestibile, față de
frunzele maturizate, care nu mai sunt comestibile. Diferența este evidentă,
nici nu mai încape altă explicație, iar cine nu știe ar putea crede că sunt
frunze de la două plante diferite.
Pentru diversificare și potolirea curiozității din
acest sezon, am cules și câteva frunzulițe fragede și bune de la o păpădie, așa
zisa rucola românească. Am mai testat-o și în alți ani, e bună, însă doar ca
accent în salată, căci gustul ei specific nu-i pentru toate gusturile.
Și dacă tot erau toporași peste tot, ca niciodată până
acum atât de mulți, mi-am zis că n-ar
strica să adun câțiva pentru salată, că știam deja că sunt comestibili. Mă
gândeam eu să fie mai mult ca un decor colorat. Bineînțeles că, odată ajunsă în
casă, i-am adunat pe toți din caserolă, cu cea mai mare grijă, și i-am aranjat într-o vază minusculă, parcă
anume pentru toporași făcută.
Voi încheia ziua de grădinărit de astăzi (ha, ha,
ha!!!!! ce glumă bună!) cu subiectul cu care ar fi trebuit să încep, de fapt. Ieri,
cu ocazia unui drum la magazin, Adrian a cumpărat, pe lângă ciocolata din
meniul zilei (ha, ha, ha!!! glumesc!) și câte o pereche de mănuși de grădină de
fiecare. Stoc nou, adică. Stoc de carantină. Păi, spuneți și voi, dacă cele
vechi erau cumva infestate cu ceva viruși vechi?
În fine, bănuiesc că patronul magazinului din sat și-a
stabilit o strategie de marketing cam dubioasă, ca la mafioți, desigur. Adică,
are vânzare condiționată, de dumping. La orice produs cumpărat, obligatoriu și
ciocolata Milka. Cine nu ia Milka nu ia nimic. Ăsta e un fel de trafic, nu-i așa?
Ema a ținut morțiș să verifice mănușile cu mare
atenție, ca nu cumva să fie infestate cu cine știe ce adicții nedorite. Adică,
vreau să spun, ciocolata aia periculoasă, care dă dependență, a fost prin
preajma lor, nu-i așa? Trebuie că a lăsat în urmă, impregnat, un miros specific
de narcotice! Voi nu credeți?
Din Grădina lui Dumnezeu: 07.04.2020
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu