miercuri, 3 iulie 2019

Verdele fructifer ne face cu ochiul







Ca sa finalizam paleta de "verde de vara", va vom prezenta in continuare verdele fructifer.



Mai intai intram in vie, unde descoperim cu stupoate verdele-strugure-urias. Parca mai ieri erau niste firicele de inflorescente ce abia se deschideau in soare, iar acum sunt strugurii mari, cu ciorchini bine formati, sanatosi, inca in crestere, vigurosi si nestropiti, spre totala dezaprobare a vecinilor.



Adrian a taiat lastarii care nu aveau rod si i-a scurtat pe ceilalti, randurile din vie fiind acum frumos eliberate, insorite si numai bune de fotografiat.































Verdele fructifer este completat de inmiresmate forme si texturi agatate prin pomi. Merele si perele prospera. Cresc de la o zi la alta ingrijorator de mult, incat iar ne uitam lung la crengile firave ale puilor plantati de noi in primavara lui 2016 care rodesc ca nebunii de doi ani incoace, incat chiar si cu sustinere suplimentara, prin araci, parca tot le e greu.































Catina inca isi pastreaza verdele doar in foliajul plin cu tepi, in timp ce fructele au depasit momentul de verde, primind de la soare, pamant si apa accentele binemeritate de galben crud, cu tendinte rapide inspre portocaliul binecunoscut.
















Din livada ne intampina un verde umbros, racoros si placut, aducand usor a adiere de munte cu briza de mare, daca ne oprim un pic din fotografiat si stam sa ascultam fosnetul frunzisului.



Prunele de anul acesta sunt mai putine decat cele de anul trecut, probabil nu vor fi suficiente pentru gemuri sau licori bahice (precizez licorile doar pentru cei care doar acestea se gandesc, caci noi nu, niciodata, nimic, deloc),  dar vor fi abundente pentru consum de fructe proaspete, coapte, la toamna.  Deocamdata prunele sunt verzi, de forme si marimi diferite, dupa soiuri, facandu-ne deja cu ochiul cele varatice. Dar, despre ele, cam peste o luna revenim cu detalii mai concrete.



























Din Gradina lui Dumnezeu: 03.07.2019

***

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu