luni, 10 iunie 2019

Gradina in miez de iunie (2)


Via este superba! 
Este plina de ciorchini care sunt acum exact in momentul lor de inflorire.

Dupa ce va trece acest stadiu va fi necesara o curatare de lastarii care n-au produs nimic si, probabil, de o noua cosire a buruienilor. Adrian s-a ocupat de ea in urma cu vreo doua saptamani, la scurt timp dupa ce ne-am intors de la Bucuresti, la sfarsitul lui mai, dar ploile au declansat un nou val de buruieni care se cer eradicate drastic.

Altfel, totul arata minunat, n-am stropit-o cu nimic, vecinii se uita mirati, nu le vine a crede ca ei stropesc si muncesc atata si tot au pierderi, iar noi nu stropim si totusi avem struguri din belsug.






























Livada este acum mult mai misterioasa, imbracata in verdele ei intens, productiv, care lasa vederii accesorii nobile de prune inca verzi, de soiuri diferite, care abia asteapta sa se coaca pentru a fi apoi culese.

Pomii isi fac rostul lor, isi cresc roadele si ni le ofera pe crengi bogate, iar noi.... adica eu....ii fotografiez cu drag, ca pe o nepretuita comoara.
























In continuare, voi invita pe podium, in ordine, toate fructele gradinii noastre, imbracate unele in tinute lejere, estivale, altele in aranjamente sofisticate, hot couture, de mare gala, iar altele oferindu-va in avampremiera colectia de vara-toamna, conform sezonului, soiurilor si preferintelor.

Incepem cu vedetele momentului si va rugam sa le aplaudati frenetic la scena deschisa peeee..... principesele capsunele!!!










Acum va rog sa apreciati cum se cuvine dantelaria de bobite si zulufii rosii de la crinolinele tufelor de coacaz rosu.

De la o zi la alta rosul devine tot mai uniform, mai viu, mai intesn si, in paralel, sunt sigura, si gustul se amelioreaza corespunzator inspre dulcele aromat, cum numai coacazele il au. Pe cele negre nu le-am mai fotografiat, ca n-am vrut sa trec prin lanul de mustar inflorit, dar vi le imaginati voi.












In curand vor fi coapte si dumnealooooooor, agriseleee!

Avem trei tufe si sunt pline-pline cu fructe uriase, aproape cat nucile, care trag de crengi in jos. Le-am facut noi cadre de sustinere, asa ca nu ne temem ca s-ar rupe, dar tot ne minunam.

Abia asteptam sa mancam din ele. Ciudate fructe! Par o combinatie intre struguri si prune, cu o aroma distincta, carnoase si dulci. Yaaammmmmiiiii!!!!








Urmatoarele la rand pe podiumul de prezentare urca, in ordinea coacerii lor, merele, perele si prunele, cu mici variatii, dupa soiuri.

Unele mai varatice, unele mai tomnatice, nu conteaza, toate isi etaleaza roadele, aromele, culorile si formele apetisante, ispititoare si irezistibile. Doamnele, domnisoarele si domnitele vor aprecia anumite calitati, iar domnii vor aprecia, poate, altele. Important este ca toate sunt rechemate la "bis" in fiecare an.

Am uitat sa va prezint mai devreme zmeura, dar este inca timida, nu are inca bujori in obrajori, asa ca o lasam sa mai creasca un pic si apoi ii facem iesirea si prezentarea in inalta societate.























Am lasat gutuile pentru finalul prezentarii tinutelor fructate de anul acesta.

Ele intregesc colectia de toamna si, alaturi de struguri, soiurile tarzii, completeaza paleta coloristica si, mai ales, aromatica a acesteia.

Soiurile timpurii de struguri se vor alatura colectiei de vara, fiindd foarte apreciate de pofticiosii nerabdatori, de musterii degraba doritori de trufandale, de delicatesuri si de alte asemenea bunataturi speciale.









Din Gradina lui Dumnezeu: 10.06.2019

***


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu