Trecuse
o săptămână şi nici nu ştiam
când. Ca o clipă. Cu toate
acestea, am avut sentimentul că
eram în sat de foarte mult timp, de peste o lună. Se întâmplaseră
atât de multe în doar o săptămână!
Prima
duminică în Grădină a adus şi
prima dimineaţă cu ceaţă peste noi. Era grea, umedă, lăptoasă, de s-o tai
cu cuţitul. De când se trezise, Adrian încerca să aprindă focul, dar,
din cauza ceţii, fumul se întorcea pe horn şi
ieşea în interior. Încercam să facem faţă acestui fapt deschizând cât mai des uşa spre afară, pentru a aerisi. Apoi o lua de la capăt cu aprinderea. După
ce, în sfârşit, lemnele au luat foc, grea,
foarte grea a fost întreţinerea lui.
Eu
trebuia să gătesc. Am pus pe plită, la fiert, o oală cu legume pentru ciorbă şi,
separat, carnea cu cârnaţii primiţi de la doamna Maria (pentru câini), iar la
cuptor am pus la copt o tavă de
ciuperci. Cât timp se găteau la
foc mic cele de mai sus, mi-am găsit
ceva de făcut prin grădina de flori. Din când în când
verificam focul şi pe Ema, care rămăsese în bucătărie, pe canapea, legată cu lesa. Nu aveam altă soluţie ca să ne puteam face treburile. Dacă o lăsam liberă pe jos, chiar şi numai prin casă, nu ştiam ce s-ar fi întâmplat
cu ea. Rodea orice. Îi făcea o
deosebită plăcere să roadă lemnele,
iar Adrian era îngrijorat când o vedea făcând
asta. Pur şi simplu nu ştiam ce altceva să facem cu ea ca s-o protejăm
în timp ce noi trebuia să ne
vedem de treburi.
Eu mă simţeam foarte atrasă de lucrul în grădină. Cu o zi înainte, îl rugasem pe Adrian să-mi taie lujerii mai mari de la câţiva trandafiri care crescuseră înalţi cât noi.
Doream să fac din ei nişte butaşi cu
care să mărginesc aleea care făcea
legătura între poartă şi
trotuarul din faţa casei. În plus, aşa ştiam că
trebuie procedat cu trandafirii pentru a creşte
anul următor în tufe bogate.
Deci, m-am apucat de lucru. Mi-am luat lângă mine instrumentele necesare: un târnăcop (ce făcea parte
din puţinele unelte de grădinărit pe care le cumpărasem noi din Bucureşti), o găletuşă
cu apă, un cuţit, o găleată şi un făraş
metalic şi o găletuşă cu cartofi, din cei lăsaţi
de bunici în pivniţă. Văzusem pe internet o tehnică de butăşire a trandafirilor şi vroiam s-o aplic.
Mai întâi
mi-am marcat locurile unde vroiam să
plantez butaşii. Am săpat apoi gropi mari cam cât o minge
de fotbal şi mi-am adus din grădină, pământ negru şi afânat din muşuroaiele
de cârtiţe pe care le văzusem
zilele trecute. Apoi am tăiat
butaşii la vreo 40 cm şi am înfipt în capătul de jos al fiecăruia
câte un cartof pe care l-am găurit
un pic, în prealabil, cu cuţitul.
Puneam
câte un butaş pregătit astfel într-o groapă,
turnam apă, apoi pământ negru, tasam un pic şi completam din nou cu pământ negru până
acopeream cam jumătate din înălţimea butaşului. Am procedat astfel până i-am plantat pe toţi. Mi-au încăput în rând 16 butaşi. A doua zi i-am acoperit şi cu pământul
pe care-l scosesem prin săparea
gropilor, care era plin de pietriş şi bucăţi
de ţiglă spartă mărunt, dar şi cu sticle de
plastic (cărora le-am tăiat fundul) pentru protecţia împotriva
gerului.
Îmi făcusem griji în privinţa sticlelor de plastic, ştiind că
eu aveam doar câteva prin sacii cu care ne mutaserăm. Dar mi-am adus aminte că,
în mijlocul evenimentului acela palpitant cu şoarecele,
văzusem în cămară o pungă de
plastic lăsată de bunici, plină cu sticle de 0,5 l. După ce le-am luat şi am început să le tai fundurile, mi-am dat seama că aceea era rezerva de sticle a bunicului pentru producţia de ţuică. Toate miroseau a ţuică. Mi s-a părut un efort prea mare să
le spal pe toate, aşa că le-am pus trandafirilor sticle cu
arome bahice. Speram, totuşi, să iasă nişte trandafiri normali la
primăvară, neafectaţi de condiţiile alcoolice impuse.
Apoi,
am tăiat şi fundul unor bidoane de apă mai mari, de 5 litri, pe care le
aduseserăm noi din Bucureşti, şi am
acoperit şi butucii maturi ai celor 12
trandafiri mari, bătrâni, din
care făcusem butaşii. Şi, uite-aşa, lucrând la trandafiri, a
trecut o zi întreagă. O zi lumină, adică, până pe la ora
17:30-18. Că după aceea se făcea întuneric şi frig şi nu se mai putea sta afară. Ne retrăgeam în casă, la căldură, la masă, la ceai
sau cafea, la odihnă prin somn,
ori prin călătorii internautice interesante. Ori scriind
poveşti despre Grădina lui Dumnezeu. Fiecare după preferinţe.
În cea
de-a doua săptămână, preocuparea principală a lui Adrian a constituit-o lemnele. A mai
venit doamna Maria să ne mai
taie ea din când în când, mai ales buştenii
cei mai mari, la care ea avea experienţă,
mai încerca şi Adrian să-i spargă pe cei mai potriviţi ca mărime
cu toporul cel nou, dar subiectul era de departe nerezolvat. Era îngrijorat când vedea cât de
greu se spărgeau butucii ăia uriaşi.
Iarna încă nu venise. Gerul cel
năprasnic încă nu se instalase. Nici zăpada. Încă era timp bun pentru rezolvat problema asta, a lemnelor.
Aşa că,
văzând că lemnele cele multe erau verzi, că ardeau cam greu şi cu fum, că era prea grea tăierea lor cu toporul, indiferent cine
ar fi făcut asta, a investigat
amănunţit mai multe site-uri de
pe internet care vindeau diferite variante de lemne de iarnă, dar şi
alternative la acestea, precum brichetele de rumeguş presat. A tras concluzia că ar fi mult mai înţelept să comandăm astfel de brichete pentru iarna ce venea, iar lemnele cele verzi să le depozităm la
adapost, în magazie, cel puţin un an, ca să se usuce şi să ardă mai bine. Zis s şi i făcut. Ne-am consultat şi ne-am oprit la site-ul firmei Dedeman, de unde
am comandat mai mulţi saci de brichete de rumeguş
presat, a câte 25 kg fiecare şi pastile de
aprins focul. Totodată, am
profitat de această ocazie, şi ne-am mai comandat şi alte câteva unelte de grădinărit suplimentare: lopeţi, cazmale, o greblă, un târnăcop.
Plata era pe sistem ramburs. Deci, aşteptam
să le primim prin curierul lor,
direct la poartă şi îi plăteam pe loc.
Luni ne-am trezit cu
o musafiră: soacra doamnei
Maria. Venise să ne aducă un dar: lapte covăsît. “Am înţeles că vă place şi am venit să vă mai aduc.” “Mulţumim mult, dar nu era nevoie să faceţi drumul până aici pentru atâta lucru.” “Da’ mie
mi-o plăcut să vin să văd ce faceţi. Ce
lucraţi?” – ne-a întrebat ea direct şi
cu seninatate. “Şi
ce mâncare faceţi?” Am stat cu ea de vorbă vreo oră, lăsând-o să-mi povestească
despre familia ei, despre tăiatul
porcilor de Crăciun, îndeletnicire
care ţinea ocupat tot satul în perioada aceea, la fel ca şi pe feciorul ei şi
pe nora, “Că de aceea n-au putut veni azi să vă mai taie lemne. Şi m-au trimis pe mine să vă aduc lapte covăsît,
da’ să nu vă supăraţi.” Mi-a zis să-i spun “nana Mina”. Era vorbăreaţă, dar plăcută la cei 78 de ani ai ei. “Mai viu şi altă dată, maică, să vă mai aduc lapte covăsît, dacă vă place.” Şi
a plecat zâmbind, mergând agale, aplecată
în faţă şi cu mâinile la spate.
În săptamâna aceea, marţi şi miercuri, am făcut şi un drum până la “Cartierul nostru general” de unde ne-am luat cea mai mare parte a florilor. Acolo, în cele
două zile, ne-am bucurat din nou
de confortul condiţiilor de bloc: apă
caldă curentă, căldură de la
centrală, aragaz. Abia aşteptam să
ajungem acolo ca să facem o
baie.
Mă simţeam de parcă
eram veniţi direct din tranşee. Baia a fost
Excepţională! Mirobolantă! Eclatantă!! Apa caldă la duş mi s-a părut
atunci minunea-minunilor, invenţia cea mai de preţ a confortului urban modern,
idealul absolut al civilizaţiei umane post-post... post-orice. Răsfăţul maxim posibil! După
baia aceea, lumea întreagă a
devenit brusc mult mai bună, mult
mai luminoasă, mult mai curată, mult mai puţin poluată, iar problemele privind tăierile pădurilor, sărăcia lumii a treia, lipsa
infrastructurii în România, infracţionalitatea mondială, ori drepturile omului se rezolvaseră ca prin farmec. Lumea întreagă se colorase în roz, devenise frumoasă, bună şi caldă. Cel puţin pentru mine. Cel puţin
atunci. Părul meu era din nou curat
şi mătăsos, manichiura îmi era din nou îngrijită după agresiunea extremă
din zilele precedente, pielea îmi era din nou parfumată şi fină de la crema nelipsită de după baie, iar trupul întreg mi se relaxase deplin după o oră de stat în apa caldă
şi înspumată. Apoi, pentru încă
o oră, i-am dat de lucru şi maşinii automate
de spălat rufe. Ei bine, aceste condiţii
(apa caldă curentă şi
maşina de spălat automată) încă îmi lipseau în Grădină. Mie mi se păreau
indispensabile, dar.... asta era. Deocamdată. Ulterior aveam să
rezolvăm şi problemele
astea. Nu erau multe şi nici grele lucrările care se impuneau. Apa curentă era deja trasă în casă, în baie şi în bucătărie. Restul păreau doar chestiuni de timp. De vreme caldă, adică.
Drumul
înapoi spre Grădină, din staţiunea
montană de pe Valea Prahovei,
unde ne era “Cartierul general”, a avut loc într-o zi în care fuseseră anunţate avertismente de ceaţă pentru Podişul Transilvaniei. A fost un drum impresionant.
Am plecat de acolo pe timp frumos, cu cer senin şi
soare strălucitor şi, după
ce am trecut munţii, am intrat într-un strat gros şi
dens de ceaţă de nu se vedea mai
departe de 20 m. Pe vârfurile unor dealuri, vegetaţia era încărcată cu chiciură,
copacii, mai ales, fiind foarte frumos decoraţi în alb. Ceaţa înconjura totul între
cer şi pământ. Parcă
treceam printr-un alt tărâm,
unul fantomatic, ori mistic. Am făcut
multe fotografii atunci, mai mult curioasă de efectul fotogenic al acelui fenomen meteorologic care genera
un efect uimitor şi impresionant într-un
decor din care nu se vedea mare lucru cu ochii liberi.
Ajunşi înapoi acasă, pe la ora 16, după
o absenţă de două zile în care nu se făcuse focul în casă, am intrat în interior ca într-un
frigider, ca într-o uriaşă cameră frigorifică sub
10 grade. Am făcut imediat
focurile şi am aşteptat nerăbdători să crească temperatura în interiorr, cu un ochi la lemnele ce începuseră să trosnească
voiniceşte în sobe şi cu altul la termometru. “A crescut! Sunt 11 grade!” – a
exclamat Adrian victorios după
vreo două ore de aşteptat. “Sunt 11,05! Evrika!” – a consemnat din nou creşterea, plin de încredere, după încă vre-o oră. “Pisoiaş, sunt 11,7! Trebuie să sărbătorim când ajungem la 12!”
După ce am depăşit
pragul critic de 12 grade eram deja mult mai optimişti. 13... 13,5... 13,7... 14... 14,6... Inimile ne băteau cu putere în piepturi, gata să le spargă,
tensiunea arteriala crescuse la cote îngrijorătoare, ochii ne clipeau des, cu lacrimi de emoţie pe gene, mâinile
fremătau nerăbdătoare şi nu mai aveam stare să stăm în aşteptare. Apogeul
bucuriei a fost atins la ora 21 când, în sfârşit,
ajunsesem la nivelul nesperat de mare de 15 grade! Era momentul să ne dezbrăcăm de geci şi să
pregătim ceva să mâncăm.
Cât
timp ne rugasem să se întâmple o
minune care să ridice rapid
nivelul termometrului măcar până la 18-19 grade, băgasem în cuptorul sobei din bucătărie o tavă cu
ciuperci. Cu mujdei de uşturoi, cu pâine prăjită pe plită şi cu salată din grădină în mix cu
varză, tot din grădină, asezonată cu
ceai fierbinte de soc, cu lămâie
şi miere, am avut o cină delicioasă. În cele din urmă,
căldura a început să radieze confortabil din sobe, ajungând
şi la mult dorita temperatură de 20 de grade până când am stins lumina şi ne-am culcat. Adică până pe la ora
12:00.
Pentru
a doua zi, joi, între 10 si 12
fusese programată vizita echipei
tehnice de la Romtelecom pentru instalarea receverului de televiziune şi a modemului pentru internet. Au venit, de
fapt, două echipe, pe rând. Pe
la ora 10:30 a venit omul de la cablul să
ne conecteze tv-ul. A fost conectat în 10 minute. După vreo oră a venit şi celălalt
om de la celălalt cablu să ne conecteze la internet. Într-o jumătate de oră şi-a încheiat şi acela misiunea. Eram reconectaţi la lume. Deşi, oarecum, fugisem din lume, aveam încă nevoie să menţinem o minimă
legătură cu ea. Măcar
“on-line”.
Tot
joi, după ce-au plecat toţi
oamenii de la toate cablurile de prin curtea noastră, ne-am gândit că
ar fi un moment bun să mâncăm şi
noi ceva pe ziua aceea. Se făcuse
ora 13. O oră tocmai bună de muncă ar spune unii. Precum doamna Maria care s-a gândit că ne-ar prinde bine nişte lemne proaspăt tăiate. Dânsa -
bine intenţionată. Şi cu bucurie
primită de noi. Aşa că,
nişte cafea, ceai şi ceva fructe ne-au mai astâmpărat foamea până spre ora 15 când am rămas
singuri şi am putut pregăti masa să mâncăm şi noi prima dată pe ziua aceea.
Vineri, aşa cum stabiliserăm cu o zi înainte, doamna Maria a revenit pe la ora 10 la spart
lemne. Ştiind din timp de acest program, ne-am trezit şi noi mai devreme şi
am servit micul dejun în linişte, relaxaţi.
Cât timp s-au ocupat ei doi, Adrian şi cu
doamna Maria, de tăiat şi aranjat lemnele în magazie, eu am pus la fiert
legume şi am făcut iar o ciorbă.
Până pe la ora 13 a fost gata.
Tocmai la timp pentru pauză de
masă generală. Cred că aflase cel puţin jumătate de sat că eu gătisem ciorbă în ziua aceea, aşa de puternică şi apetisantă era aroma ce se simţea ieşind din bucătărie. Doamna Maria devenise foarte curioasă de gustul acesteia, având în vedere
că îi spusesem că noi nu mâncăm carne şi că tot ceea ce vom servi împreună era vegetarian. Pusesem în ciorbă şi
vreo patru ciuperci feliate, care îi dăduse
o aromă deosebită, alături de pătrunjel şi leuştean.
Pentru că mai aveam o jumătate de cutie mare de ciuperci, le-am
băgat pe toate în cuptor şi le-am servit cu mujdei de usturoi frecat cu
ulei, ca o maioneză şi cu lapte covăsît, primit în dar de la nana
Mina, soacra doamnei Maria.
După masă, Adrian şi cu doamna Maria
s-au întors la activităţile de
spargere, crăpare, cărare, depozitare şi stivuire lemne în magazie.
“Nu ne laudă şi
pe noi nimeni pentru cât de harnici suntem!” – o
aud glumind, cu glas ridicat în mod ostentativ, pe musafira noastră, la un moment dat, când m-a văzut ieşind
pe afară.
“Ce harnici sunteţi!” i-am
răspuns promt la provocare.
“Ce harnici suntem!” a
completat şi Adrian din mers, zâmbind, în
timp ce tocmai intra în magazie cu un braţ plin de lemne.
Iar
voioşia şi
munca au continuat încă vreo oră, timp în care eu m-am ocupat cu
schimbarea perdelelor de la geamurile de la bucătărie şi de la camera în care dormeam. De câteva zile
Adrian îmi tot amintea să căutăm draperiile noastre mov, cele pe care le avusesem la geamuri în
apartamentul din Bucureşti, dar tot nu mai
apucam să-mi fac timp pentru
asta. Cu o seară înainte, îi
promisesem că, orice-ar fi, a
doua zi schimbam perdelele. Ceea ce am şi făcut. Am spălat repede şi mai superficial
geamurile şi uşile,
urmând ca în curând, cu ocazia unei curăţenii
mai detaliate, să revin asupra
lor să le spăl aşa
cum trebuia. Pentru moment, rezolvasem o problemă care era mult mai importantă decât temeinicia curăţării lemnăriei casei. Una emoţionala. A mea. Ei bine, nu mi-a venit să cred cât de mult s-a schimbat
atmosfera după ce am terminat!
Dintr-o dată, doar prin prezenţa
şi culorile acelor perdele, cele două încăperi au primit o amprentă
evidentă de aer urban, modern şi sofisticat. De afară doamna Maria vedea ce fac la geamuri şi, după
ce am terminat, nu mai contenea să
ne admire draperiile şi perdeluţele mov de
mare efect.
Cu
ocazia aceea am identificat, scos, numărat
şi fotografiat un număr remarcabil de cuie ce fuseseră bătute de bunici peste tot: în geamuri, pereţi, uşi, mobilă.
Subiectul a fost de domeniul “să
vezi şi să nu crezi!” Din bucătărie am adunat 21 de cuie de diferite
calibre, iar din camera noastră,
nici mai mult, nici mai puţin de 70 cuie!!!. Le-am fotografiat, da, căci prea era de necrezut. Vopsite,
ruginite, drepte sau încovoiate, cu resturi de sfori pe ele, toate avuseseră la timpul lor un rost. Cuiul fusese
soluţia ideală, practică, rapidă şi ieftină pentru orice. Panaceul universal. Ai
nevoie de un cuier? Poftim, cuiul uriaş. Ai
nevoie de un suport de prosop? Ia, de-aici, un cui mediu. Ai nevoie de un
suport pentru perdeluţe la uşi? Uite, cuie
mici. Câte vrei. Fără număr, fără număr. Nu se închide o uşă? No problem. Cuiul îndoit închide
orice. Ai vreo poartă fără clanţă? Ia, la
tata, cuiul cu lanţ. Simplu. Ce atâtea modernisme scumpe şi complicate. Odă cuiului a-toate-folositor, din vechime! Cuiul dacic.
Cui,
cui, cui... cui arătos,
Încrezut,
lăudăros,
Cui
puternic, cui iubit,
Cui
de-neamu-ntreg slăvit.
Cui bătrân, bolnav, bărbos,
Cui
de cui afară scos.
Cui
vopsit, cui oropsit,
Cui
încocârjat, cui îmbârligat,
Cui
prea-răsucit, cui prea-ruginit,
Cui
agăţător, demult salvator,
Cui
de fier în lut, amintirea cui te-a vrut
Cui
urât şi răpciugos, laudă cui
azi te-a scos.
Cui
nevinovat, de ciocan trădat,
De
destin lovit şi înţepenit
În uşi şi
ferestre
Cui
vechi din poveste.
Şi ce
dacă te puteai lovi, zgâria,
juli, răni şi suferi
din pricina cuielor alea afurisite? Cine le pusese acolo era obişnuit cu ele, desigur, şi le evitase instinctiv. Noi, nu. Soluţia noastră? Sfinţia Sa Patentul şi Măria
Sa Cleştele.
Revenind
la poveste, vă voi spune că, după cafeaua servită
după masă, doamna Maria a plecat, dar s-a reîntors cam după vreo oră ca să ia
frigiderul de la noi, cel rămas
de la bunici. A revenit împreună
cu socrul ei şi cu vecinul lor mai tânăr, cel care îl ajutase pe domnul Ion
să ne taie lemnele cu drujba în
primele zile. Frigiderul acela, se pare, însemna pentru ei destul de mult. Îi
vedeam cum se bucurau de acest dar ca după o încheiere foarte avantajoasă a unei mari afaceri, în timp ce şi
noi ne bucuram că eliberasem locul
de un obiect care nu ne folosea.
Seara
cobora uşor peste curtea noastră, peste satul întreg şi peste toată ţara. Era 17:30. Cu două
luni în urmă, pe 13 octombrie, îmi
dădusem demisia de la corporaţia
multinaţională în care lucrasem.
Ora 17:30 era ora la care instituţia îşi închidea
uşile şi
oprea lucrul cu publicul. Angajaţii mai stăteau încă vreo jumătate de oră, iar uneori, în zilele cu şedinţă, încă vreo două-trei
ore. Eu ajungeam atunci acasă,
de obicei, abia pe la 19, după
mai mult de 10 ore, iar în zilele cu şedinţă se mai adăugau încă vreo două-trei ore (după măsura nivelului
de exces de zel al directorului care prezida adunarea, existând o diferenţă semnificativă de la o ierarhie la alta şi
din acest punct de vedere – cu cât directorul era mai mic şi/sau mai incompetent, cu atât şedinţa era mai lungă). În decembrie 2015 orarul acelei institutii rămăsese acelaşi, însă eu, din fericire, nu mai aveam de-a
face cu el. Eram deja acasă. Tot
timpul. În Grădină.
O Grădină care încă nu arăta ca în visele noastre, dar care
avea să arate astfel în curând, cel
mai târziu până în toamna viitoare,
după ce vom fi făcut toate îmbunătăţirile legate de confort şi
hrană, de relaxare şi divertisment.
O Grădină care ne-a solicitat destul de mult pe amândoi la început, până ne-am obişnuit cu ritmul ei, cu rostul ei, cu nevoile şi legile ei, dar una pe care aveam s-o modificăm după dorinţele şi nevoile noastre, construind, demolând, adaptând, remodelând, înţelegând din ce în
ce mai mult, învăţând şi investind în ea răbdare, încredere, iubire şi
drag de viaţă în mijlocul ei.
O Grădină care ni se arătase
de la început rodnică şi plină
de sacralitate şi care promitea să fie tot astfel în anii pe care aveam
să ni-i petrecem în interiorul
ei, descoperindu-i posibilităţile
şi diversitatea, asprimile şi frumuseţea, cerinţele şi generozitatea.
O Grădină în al cărei văzduh se auzeau cântecele şi zbaterea de aripi a nenumărate păsări: vrăbii, guguştiuci, porumbei, coţofene, ciori, stăncuţe, ciocănitori, bufniţe şi altele pe
care nu ştim a le recunoaşte şi,
totodată, o grădină pe al cărei pământ vieţuiau tot felul de fiinţe văzute şi
nevăzute, ştiute şi neştiute, ajutătoare, păzitoare şi iubitoare.
O Grădină de deasupra căreia
lumina şi strălucirea aurie a Soarelui radiază impresionant către
noi, alternând cu solemnitatea idilică
a lunii şi cu feeria de necuprins a
miliardelor de stele a căror
frumuseţe din nopţile senine este imposibil de cuprins în cuvinte, daruri nepreţuite
venite către noi din imensitatea
Cerului. A aceluiaşi Cer de peste tot. Un Cer
al nostru, precum al tuturor. Cerul spre care mulţi îşi îndreptau ochii şi
rugăciunile, devenise Cerul în
care noi, privind ca printr-o fereastră
(spre exterior), dar şi ca într-o
oglindă (spre interior), redescopeream
Raiul Dumnezeiesc. Grădina lui
Dumnezeu.
Din Grădina lui Dumnezeu: 17.02.2016
***
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu