A doua zi : marti, 01 decembrie
Ritualul
trezirii: ronţăiala de degete,
de bluză de pijama, de pernă, de pilotă, de păr, apoi ţopăiala ca un ied pe deasupra noastră, peste pilotă. Rutina dimineţii cerea ca Ema să-şi facă datoria de ceas
deşteptător, programat la ora 8:00, contrar preferinţelor mele. Cum nu
putea fi reprogramată ca să ne lase să dormin până pe la
ora 10, aşa cum aş fi simţit nevoia, având în vedere că în ultimele trei nopţi (ultima
noapte petrecută în Bucureşti şi
primele două din Grădină) ne culcaserăm
foarte târziu, după ora 1:00, n-am
avut încotro şi ne-am trezit, dar am mai
lenevit în pat, în căldurica
pilotei, încă vreo jumătate de oră.
Apoi
ne-am pornit motoarele, le-am ambalat şi am
băgat viteză. Mai întâi focul în sobe, cafeaua şi ceaiul, micul dejun şi eram gata de treabă. Mai erau cutii şi saci de despachetat,
iar aceste activităţi figurau,
la acel moment, ca atribuţii exclusiviste ale lui Adrian. Eu îmi propusesem
pentru ziua aceea să înving
definitiv în lupta dulapul cel rău,
cel bătrân de vremuri, aprig şi duşmănos, acoperit de funigine şi degrabă
vărsătoriu de mirosuri îndoielnice şi
neatrăgătoare. Nici nu bănuiam
eu că fiara avea să se lase îmblânzită abia după trei zile de insistenţă,
tenacitate, răbdare, nervi,
crize de nervi, plâns de nervi, aruncat pe jos cu tot ce-aveam în mâna de
nervi, înjurat ca la uşa cortului de nervi
(neeee, aici glumesc! păi, cum, chiar
credeaţi?), tendinţe de renunţare, de abandon, de fugă, de părăsire dulap nemernic. Apoi, exact ca-n
Matrix Reloaded, reluare, remotivare şi determinare, prin accente de
impulsivitate şi agresivitate nevinovată, inocentă, cum ar fi o explozie de
furie beligerantă, marcată de o aprigă dorinţă de spart cu toporul şi ars pe
rug, mama lui de dulap afurisit, că n-aş fi crezut că avea să mă muncească atât
şi să mă scoată din toţi papucii mei calmi, liniştiţi, zen şi...
corespunzători.
În
rest, ziua a doua a trecut oarecum fără incidente notabile, fără evenimente noi, fără surprize, indiferent cum ar fi fost
acestea. Amândoi trăgeam tare cu
treaba. Ne doream să ajungem cât
mai repede în stadiul acela de aranjare a casei care să ne permită să ne descurcăm mai uşor, ştiind care era locul fiecărui lucru, fără să mai fie nevoie să
ne întrebăm reciproc, din cinci în
cinci minute, “ştii cumva unde este “foarfeca?”, “n-ai văzut tu ruleta?”, “am pus pe undeva
bricheta, dar nu mai ştiu unde; ai idee pe
unde ar putea fi?”, “ştii tu unde este
lanterna?” Şi tot aşa...
Ne
doream să ajungem cât mai repede
la stadiul unui interior curat, aranjat, decorat plăcut, ergonomic. Chiar şi în
condiţiile acelui mobilier vechi, dar bine întreţinut, care putea fi integrat,
cu un oarecare simţ estetic, într-un tablou domestic în care să ne simţim confortabil şi relaxaţi.
Ne
doream să terminam odată cu spălatul, curăţatul, ştersul, mutatul lucrurilor de colo-colo şi cu ciocnitul de tot ce întâlneam în cale. Încă nu ne învăţasem cu geometria, trigonometria, integralele şi cu diferenţialele camerelor, astfel încât
deseori ne loveam când de paturi, când de scaune, când de dulapuri, când de
bagaje, ori chiar unul de celălalt,
în spaţiile înguste unde ni se intersectau paşii.
Dar cel mai solicitant lucru, mai ales pentru Adrian, era ciocnirea de
pragurile de sus ale acelor uşi care
fuseseră proiectate ca pentru păpuşile
Barbie. Bunicii, fiind amândoi scunzi, îşi
construiseră casa pe
dimensiunile lor. Adrian, fiind un bărbat
mai înalt decât ei, trebuia să
fie foarte atent la trecerea pe sub respectivele praguri, mult prea joase
pentru el.
Până seara am tot muncit amândoi de zor.
Am mâncat târziu. Apoi, pentru că
humusul nostru, făcut în Bucureşti (alimentul nostru preferat ce nu lipseşte aproape niciodata din mesele noastre zilnice)
era pe terminate, am pus boabe de năut
la înmuiat în apă rece astfel
ca, până a doua zi, ele să fie tocmai bune de fiert şi apoi de pregătit ca humus. Nu ştiu dacă toţi cititorii cunosc detaliile nutritive
ale acestei legume, năutul. Este
foarte indicat mai ales în alimentaţia vegetarienilor deoarece conţinutul de
proteine este atât de ridicat încât poate înlocui cu succes proteinele animale
conţinute de carne, de produsele lactate, ori de ouă. Alături de alte
legume, seminţe, cereale şi anumite fructe
minune, noi doi consumăm năutul cu o mare plăcere, preparat mai ales sub formă de humus, pe felii de pâine prăjită şi cu salată.
Ne-am propus ca dieta noastră să nu fie
periclitată în perioada aceea
complicată cu mutatul în Grădină, aşa că am luat măsurile potrivite în acest sens, făcându-ne rezerve considerabile din anumite alimente pentru o mai
lungă perioada de timp. Acestea fiind spuse, tot ce-am făcut a fost să scoatem dintr-o cutie o pungă cu năut şi s-o răstorn
într-un castron cu apă rece, ca
să se înmoaie, urmând ca a doua
zi să îl fierb pe sobă, apoi să-l pasez cu blenderul, alături
de usturoi, pastă de susan, sare
şi ulei de masline.
Retragerea
în camera de culcare ne-a făcut
să ne amintim şi de computere. Adrian le montase deja pe masă şi
făcuse toate conexiunile
necesare, inclusiv stick-ul de internet mobil. El a intrat pe internet, iar eu mi-am
deschis fisierul word în care începusem să scriu aceste rânduri dedicate Grădinii, reluând firul poveştii
de acolo de unde îl lăsasem la
plecarea din Bucureşti.
Aici
trebuie să vă fac o mărturisire. După
cum observati, redactarea acestor rânduri
este făcută în aşa
fel încât să vă sugereze că timpul în care au avut loc evenimentele descrise este un trecut
oarecum îndepărtat, de mai multe
luni, faţă de momentul în care voi le citiţi, nu-i aşa? Totuşi, trebuie
să vă spun că, uneori,
am redactat textul chiar în ziua evenimentelor povestite. Acasă, ori în afara Bucureştiului, pe drumuri, prin pensiuni, ori în
“Cartierul general”, peste tot pe unde
am poposit în călătoriile noastre, am avut mereu cu noi
şi laptopul. Puteam să scriu oricând, în funcţie de timp,
de disponibilitate sau de chef, dar am avut grijă, în permanenţă, să mă proiectez în locul potenţialilor cititori care urmau să citească textul după mai
multe luni faţă de derularea
efectivă a poveştii (decisesem amândoi să le publicăm abia
după ce ne mutam în Grădină) şi scriam în consecinţă. Dar am scris “la cald”, sub influenţa, nealterată de timp, a tuturor impresiilor noastre proaspete privind evenimentele şi întreaga noastră experienţă.
În
seara aceea am scris despre Marea Mutare şi
despre primele impresii în mijlocul Grădinii. Trebuia s-o fac atunci ca să nu uit nimic, să nu mi se dilueze sentimentele prin
efectul obişnuinţei, să pot expune cât mai mult din trăirea aceea unică şi
din atmosfera primelor momente ale începutului. Am stins calculatoarele pe la
ora 1 noaptea. Nu ne-a venit a crede când ne-am dat seama cât este ceasul.
Pijamale,
încă un lemn pe foc, stins
lumina, rugăciunea de seară şi
îmbrăţişările
în lanţ, Adrian, eu, Ema, şi... la somnic.
Iată, deci, că trecuse şi ziua de 1
decembrie, ziua naţionala a Romaniei. Înainte de plecarea din Bucureşti, primisem în dar un steag tricolor de la sora
mea, Jeni, şi de la mama, cu rugămintea de a le trimite poze cu el
desfăşurat în Grădină. Uitasem şi de sărbătoarea naţională şi
de steag. Avusesem prea multe de făcut
în ziua aceea.
“Sufleţel, mergem mâine în Grădină?”
Strângându-mă în braţe, Adrian m-a asigurat: “Pisoiaş, îţi promit. Mâine vom merge în Grădină. Orice-ar fi, mâine vom merge împreună în Grădină”.
Am adormit zâmbind mulţumită.
Din Grădina lui Dumnezeu: 06.02.2016
***
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu