Azi dimineata m-am trezit cu gandul la hrean. Pe la 11.
Toata noaptea ma perpelisem pe toate partile numai cu gandul la hreanul
care ma astepta sa-l procesez. Cred ca am adormit spre dimineata, nu
stiu sigur, dar stiu ca m-am trezit de parca as fi procesat deja vreo
cinci camioane de hrean.
Adrian se trezise de multa vreme, nici nu stiu cand, ca eu inca mai
procesam la hreanul din somn cand m-am trezit, in timp ce el rezolvase
cam toate treburile diminetii. O scosese pe
Ema afara, o spalase pe labute, daduse caserolele cu boabe tuturor
cainilor din dotare de afara, le umpluse si caserolele cu apa si, in
plus, mai si muncise o vreme, din greu, pe facebook, pana m-am trezit si
eu.
Plina de energie si nerabdare, mi-am baut repede cafeaua si m-am apucat
de hreanul ala care ma astepta de ieri pe tava, fiind doar spalat. Dupa
tonele de hrean curatate si procesate in vis peste noapte, hreanul
nostru din bucatarie mi se parea a fi floare la ureche, cateva fire, un
castron.
Mi-a luat o ora intreaga doar sa-l curat!!! Printre lacrimi, cu geamul
deschis si cu gandul ferm stabilit in minte ca este pentru ultima data
cand mai pun hrean la borcane cu otet!!! Bine, este adevarat, asa am
spus de fiecare data, in fiecare an, dar tot nu m-am invatat minte.
Dupa ce am terminat de curatat tot, m-am ales cu un castron de hrean
bun de razuit si cu un castron de resturi, numai bune de pun inapoi in
pamant, in gradina, ca sa creasca din ele alt hrean in anii urmatori,
asa cum am facut in primul an, dupa ce ne-a invatat asa Mamaita de la
vale.
Cand imi amintesc acum ca, la inceput, nici nu stiam cum arata frunzele
de hrean nu-mi vine sa cred! Noi aveam gradina plina de hrean, ici,
colo, dar habar naveam. Culesesem castraveti ca sa-i pun la borcane, cu
otet, pentru iarna, si noroc ca-i spusesem doamnei Maria ca n-am gasit
hrean sa cumparam in oras si ne-a dat ea, altfel nu stiu cum faceam.
Ulterior, dupa o discutie ca intre vecine, peste gard, cu Mamaita de la
vale, am aflat eu care e hreanul (ui', doamna, e ala de colo, care are
frunza aia lunga, lucioasa, cu marginile celea cu model), si ca aveam si
noi hreanul nostru. Tot ea ne-a invatat sa aruncam in pamant toate
resturile, dupa ce curatam radacinile, ca sa creasca altele din ele.
Dupa ce mi-am curatat bine tot hreanul, mi-am pregatit frontul de
lucru: robotul, borcanele, capacele, tot. Aveam o asa frenezie sa ma
apuc de lucru, de nu va inchipuiti. Ma gandeam ca, de ce a fost mai
greu, am scapat. Cu robotul aveam sa termin in vreo jumatate de ora,
apoi inca pe atat cu borcanele si otetul si gata!
Dupa ce mi-am pregatit masa de lucru si instrumentarul, mi-am zis sa
merg mai intai in gradina sa pun in pamant resturile de hrean.
Afara era minunat de frumos, cerul senin, albastru si pur, dupa doua
zile de cer inorat si cu ploi marunte si reci. O minune de zi!
Asa ca am profitat un pic de soarele acela de pranz si m-am dus in
gradina cu harletul sa fac ce mi-am propus. Am sapat, am pus mai intai
capetele de hrean, cele din care vor creste frunzele, apoi am presarat
cojile pe deasupra, printre ele, si le-am acoperit cu pamant. In zece minune nici n-am avut ce face.
Eram gata sa ma intorc in casa, cand mi-am zis sa-mi iau cateva flori
de galbenele pentru decorul de interior, pentru pozele cu produsul
finit, vreau sa spun. Caci, ati observat, eu nu lucrez oricum, ci foarte
organizat. Imi pregatesc meticulos decorul, recuzita, aranjez
mezanplasul, verific cadrul, distanta, lumina, mai ales lumina, caci, se
stie, ea este cea mai importanta pentru efectul profesionist, si abia
apoi ma apuc de fotografiat.
Culegand un buchetel de galbenele, m-a furat peisajul si aproape ca
uitasem de hreanul care ma astepta pentru pregatit. Da-i cu poze in sus,
da-i cu poze intr-o parte, apoi si in cealalta, pana cand, brusc mi-am
amintit. Si m-am intors in casa.
Ce sa fac? Asa-i cand ai gradina, cand soarele straluceste atat de
frumos, de zici ca-i primavara, nu toamna de noiembrie! Mai mare dragul
sa stai afara si sa te joci cu flori, cu poze, si altele.
Siii.....un filmulet. Am crezut ca am facut doua poze, dar apoi am observat ca se comutase pe film. Tehnica asta!
La intoarcerea in bucatarie, soarele s-a luat dupa mine si s-a
strecurat pe fereastra atat de fericit, incat, cand am vazut cum
stralucea bucataria noastra de vara in lumina aceea calda si blanda de
amiaza tomnatica, nu m-am putut stapani si am mai tras repede cateva
cadre luminoase si de mare efect.
Caci, se stie, orice fotograf amator stie, nu numai cei profesionisti,
ca lumina face toata treaba. Daca ai lumina buna, restul aproape ca nici
nu mai conteaza. Si, cum lumina soarelui, cea buna, trebuie s-o prinzi
exact in secunda in care iti place, in care te face sa vibrezi, exact
atunci cand simti cum te emotioneaza si iti face corpul sa vibreze in
fata frumusetii ei, m-am grabit si eu sa prind in cadru cele cateva
sclipiri ale soarelui ce intrasera pe geam si scaldau intreaga bucatarie
de vara intr-o aura blanda de lumina.
Si, dupa ce-mi termin eu si cele cateva poze cu lumina aceea minunata
din bucataria de vara, zic sa ma apuc voiniceste si de treaba, ca, de
jucat, ma jucasem destul.
Cu foarte mare bucurie si freamat nestapani,t dau deoparte tava cu
borcanele, imi fac spatiu de lucru, pun si florile de galbenele in
cadru, ca ma si gandeam deja la urmatoarele fotografii, si pornesc
motorul. Adica, pornesc robotul. Siiiii... moare robotul.
Vreau sa spun ca n-am apucat sa razuiesc decat vreo trei fulgi marunti
de hrean, ca am si auzit brusc un "crac!" si ala a fost, s-a invartit in
gol.
Ce, naiba e asta? ma intreb pe jumatate nedumerita, pe jumatate
enervata ca sunt intrerupta din procesul de productie, cel in care
tocmai ma implicasem cu mare avant si cu mare emotie.
Nici n-am apucat eu bine sa-mi termin de formulat intrebarea, ca-mi si
primesc raspunsul ce fusese inscris in Cronicele Akashice in urma cu doi
ani, cand folosisem ultima data robotul acesta, tot pentru razuit
hrean.
Anul trecut n-am mai avut chef de hrean, asa ca n-am inregistrat nimic
in Cronicele Akashice in legatura cu hreanul. In urma cu doi ani, insa,
cand, ca si anul acesta, ma apucasem cu spor si energie sa razuiesc
hreanul mult dorit si mult poftit, s-a produs incidentul. Capatul de
plastic al accesoriului (razatoarei cilindrice), cel care intra in
sistemul de rotatie, s-a crapat si s-a rupt.
Hreanul prea dur sau prea mult, forta prea mare, entuziasmul prea
entuziasm, nu stiu ce sa zic, dar asta a fost. L-a lipit atunci Adrian
cu o solutie speciala de plastic dur, insa nu l-am mai folosit. Mi-am
terminat treaba atunci cu razatoarea manuala. Si, din fericire, sau din
nefericire, dupa cum o luati, eu am uitat asta.
Acum, vrand-nevrand, mi-am amintit.
Ce sa mai fac? Zic, hai sa fac ca in urma cu doi ani, tot cu razatoarea
manuala. Cum eu nu tin minte aspectele urate si nefericite ale vietii,
ci numai pe cele frumoase si fericite, evident ca am uitat ce inseamna
sa razuiesti hreanul cu razatoarea manuala. Dezastru!
Tunete si fulgere!!!!! Razboaie teutonice si bombe atomice!!!! Mii de Hiroshime si mii de Nagasaki la un loc!!!! Fir-ar!!!!
N-am suportat mai mult de doua-trei minute, timp in care lacrimile mi
s-au inodat garla sub barbie si mi-am suflat nasul de cel putin vreo 10
ori. Ce era de facut?
Am cautat ochelarii de protectie ai lui Adrian, cei pe care el ii
folosea la drujba, cand taia butucii de lemne de foc. Degeaba, vaporii
aia de tarie di n hreanul razuit imi intrau pe dedesubt si ma atacau ca
niste arme chimice de exterminare in masa.
La acest moment al povestii, m-am gandit sa renunt. Ce era mare lucru?
Ma duceam in gradina cu castronul de hrean si ingropam totul in pamant
pana anul viitor. Sau macar pana in primavara. In fine, orice, numai sa
scap de hreanul asta ucigator!
In mod salvator, mi-a venit o alta idee. Am luat ventilatorul si l-am
pozitionat in dreapta mea pornit, astfel incat sa directioneze vaporii
aceia inspre stanga, spre usa deschisa. Pot sa va spun ca asta a fost
solutia ideala! Nu am mai avut absolut nici o problema pana la sfarsit!
"Nici o lacrima, nici o lacrima, nici o lacrima..." asa cum bine spune
Dan Spataru in cantecul acela, al lui, binecunoscut.
Singura provocare a fost doar efortul de a razui cu mana pe razatoarea clasica. Doua ore am razuit continuu! Doua!!
Prinsesem curaj cand am vazut ca merge! Mana inca nu ma durea, eram
la inceput, si nici nu stiu cand am razuit primele doua bucati mai mari.
M-am apucat intai de cele mari ca sa scap de ce este mai greu, asa cum
fac mereu. M-am gandit ca, spre sfarsit, cand raman fara energie si fara
chef, sa-mi ramana partea cea mai usoara.
Din cele doua bucati mari razuite am umplut patru borcanele. Eram atat
de multumita, incat nu-mi mai incapeam in piele de bucurie. Imi venisem
in fire! Caci, pana la solutia cu ochelarii si cu ventilatorul, fusesem
intr-o stare exasperata, de nerecunoscut! Tunam si fulgeram, v-am spus.
De satisfactie, am fotografiat cele patru borcanele din toate
unghiurile si directiile, si le-am promis ca le fac vedete. Ceea ce
chiar fac acum, tinandu-ma de promisiune, ca prea bine mi-a mers.
Cand am ajuns cam la jumatate, am facut o pauza pentru o sesiune de
photo. Eram in culmea fericirii. Aveam deja 10 borcanele obtinute din
cele mai mari bucati de hrean. Ce-mi puteam dori mai mult? "Macar 5
borcanele trebuie sa mai fac din restul" m-am gandit - asa cum estimasem
ieri, pe facebook.
Mi-am zis ca, daca asa estimasem, era musai macar atatea sa iasa, ca sa
nu ma fac de ras. Adica, ce gospodina sunt eu de nu pot sa-mi apreciez
munca si valoarea asa cum se cuvine?
Pe masura ce radeam hreanul, il puneam in borcane si le acopeream cu
capace, atat ca sa nu iasa taria din ele, cat si ca sa nu-si schimbe
culoarea la contactul prelungit cu aerul, sa ramana alb si frumos, ca
proaspat ras.
Dupa ce am terminat de razuit tot hreanul, cate borcanele credeti ca mi-au iesit? 17 bucati.
In etapa asta, mi-am pus la fiert otetul cu apa, in proprortie de 1:1, cu cate o lingura de sare de himalaya la litrul de lichid si o lingurita de zahar brun la fiecare litru de lichid.
Deci, eu am pus 1 l de otet, 1 l de apa, 2 linguri de sare, o lingura de zahar.
In etapa asta, mi-am pus la fiert otetul cu apa, in proprortie de 1:1, cu cate o lingura de sare de himalaya la litrul de lichid si o lingurita de zahar brun la fiecare litru de lichid.
Deci, eu am pus 1 l de otet, 1 l de apa, 2 linguri de sare, o lingura de zahar.
Otetul fierbinte l-am pus peste hrean in mai multe etape, ca sa se
umple golurile de aer si, dupa ce s-au umplut toate borcanele, le-am
acoperit cu cate o bucatica de folie de plastic (pentru etanseizare si
ca sa protejez capacele metalice de actiunea otetului, sa nu rugineasa),
apoi le-am inchis definitiv si ermetic cu capacele.
Cam asta a fost marea epopee a hreanului nostru. Ma bucur acum ca nu
mi-am amintit de problema robotului, altfel nici nu as mai fi insistat
pe subiectul "hreanul din gradina". Adica, nici nu l-am mai fi recoltat din pamant! Ever!
Asa, cu memoria un pic mai scurta, suntem mai castigati, zic eu. Fapt
care se aplica, dupa parerea mea, in toate aspectele obisnuite ale
vietii. Daca am tine minte chiar toate prostiile pe care noi, oamenii,
avem talentul, de obicei, sa le transformam in dramele universului, n-am
mai face nimic pe lumea asta, nimic in viata asta, nimic niciodata,
caci ori am simti ca este mult prea greu, ori am crede ca este totul in
zadar.
Atunci cand ne concentram atentia asupra lucrurilor pozitive, frumoase,
imbucuratoare, atragem inspre noi acele solutii si energii care ne
ajuta, care ne lumineaza.
Inchei
aceasta saga a hreanului cu speranta ca v-ati distrat citind aceste
peripetii macar tot atat cat m-am distrat eu scriindu-le.
Din Gradina lui Dumnezeu: 15.11.2019
***
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu