Prima ridiche nu
se uită niciodată!
Este de
necontestat: după ea, nici o ridiche nu va mai fi la fel.
Căci numai noi ştim
ce am simţit când, după ce am săpat, greblat şi pregătit pământul înainte, după
ce am pus seminţele în culcuşul lor călduros şi umed, după ce le-am vegheat,
le-am mai udat din când în când şi le-am protejat de buruieni şi de gângănii
hulpave de frunzuliţe proaspete şi crude, ivite în zori, la lumină, după ce
le-am admirat zi de zi, le-am fotografiat şi le-am încurajat, am văzut-o!
Cu nerăbdare şi emoţie,
cu inimile bătând cu putere în piepturi, dar cu încredere şi îndrăzneală, ne-am
aplecat spre pământul cel roditor, am dat frunzuliţele într-o parte şi....
daaa!!! ea era acolo! Adrian a cules-o, mi-a arătat-o şi, privind-o, mi se părea
ireală! Am plimbat-o dintr-o mână în alta, de la unul la altul, am mirosit-o,
am fotografiat-o şi parcă tot nu-mi venea a crede ochilor! Ţineam în mâini
prima noastră ridiche! Prima noastră legumă, prima noastră recoltă adevarată,
muncită de noi, în Grădină!
Parcă nici nu ne
venea s-o mâncăm! Ca să nu dispară, ca să nu rămânem fără dovada palpabilă a
existenţei ei inefabile, ca să nu rămânem cu mâinile goale, cu privirile în
gol, cu regrete şi nostalgii, ori cu
vise spulberate în deziluzie şi dezamăgire. Toootuşi.... recunoaştem deschis, abia
aşteptam s-o mâncăm! S-o simţim cu toate papilele gustative, să-i savurăm cu
ochii închişi aroma zglobie şi intensă, dulceagă, uşor picantă şi răcoritoare,
să primim confirmări ale aşteptărilor noastre, să simţim împlinirea visului
acela măreţ, de cultivatori ambiţioşi, determinaţi, pasionaţi şi chiar impetuoşi.
Ei bine, nimic
nu poate egala plăcerea de a savura prima ridiche, prima legumă recoltată din
propriile culturi, muncite cu propriile mâini! Am mai simţit ceva asemănător
doar când am mâncat primele noastre căpşunici recoltate (ce frumos sună, nu? “recoltate”!) de noi în Bucureşti, din
producţia proprie, obţinută în jardiniere, în balconul apartamentului nostru de
la etajul 8 (detalii aici
... http://oglinzilesufletului.blogspot.ro/2015/05/povestea-capsunelor-fermecate.html
) A fost sublim! Atunci, exact cu un an în urmă (2015), cultivasem în balcon, lăsându-ne
purtaţi spre Grădină doar de vise. Acum cultivasem chiar în Grădină! Mă uitam
la ea, la ridichea aceea scoasă din pământ, cu rădăcinile încă pline de ţărână,
şi mă întrebam: oare chiar e aievea? Sau e doar o parte a unui vis frumos?
Acum pot să vă
povestesc o scenă comică petrecută cu o săptămână în urmă, când ridichea noastră
încă nici nu scosese capul spre lumină, cu ocazia unei incursiuni într-un
supermarket din orăşelul apropiat, cel de unde mai facem noi cumpărături. Ei
bine, văzusem acolo, la raionul cu legume, un coş cu ridichi (nimic întâmplător!).
Pretul unei legături de ridichi cu vreo 5 bucăţi era de 1,39 lei. Gândul care mi-a
venit atunci instant a fost că puteam cumpăra din acel magazin, în acea zi,
toate ridichile pe care le-am fi consumat într-o lună, în timp ce, în Grădina
noastră, muncisem o lună pentru toate ridichile pe care, probabil, urma să le
consumăm într-o singură zi.
Mi s-a părut atât
de comic şi ironic încât am izbucnit pe loc în râs. Moment după care, toată
ziua aceea, am tot glumit pe seama ridichilor epopeice care aveau să se materializeze
din munca noastră, ridichi privilegiate – dragă domnule! - ridichi deosebite,
cu talent şi valoare, cu atitudine şi măreţie. Ridichi noi, proaspete,
frumoase, speciale. Ridichi splendide, fără asemănare, cum niciodată, în lumea
asta, altele nu vor mai fi. Am glumit chiar şi pe seama noastră din plin, căci
– nu-i aşa? – fiind proprietarii unei asemenea producţii unice de ridichi - cum
altele nu vor mai exista, desigur - ne
puteam socoti şi noi privilegiaţi şi norocoşi, nu?
Ne-am gândit şi
la un turneu naţional (sau - de ce nu? – chiar internaţional) de promovare a
ridichilor noastre unice, de mediatizare, de informare a lumii întregi despre
existenţa acestor miraculoase legume crescute în Grădina noastră. Ne-am gândit,
glumind în continuare, că putem să organizăm o tabără sau o şcoală de vară la
noi, în Grădină, în cadrul căreia să predăm cursuri specializate, bazate pe
propria noastră experienţă, incontestabilă în cazul preţioasei ridichi, în
cadrul cărora să-i iniţiem şi să-i ridicăm în grad de maeştri pe cei care sunt
pregătiţi pentru trecerea spre noul statut, respectiv, acela de primitori şi păstrători
ai misterelor şi tainelor oculte privind magia cultivării unor astfel de
ridichi. Adrian chiar a subliniat aspectul bio al ridichilor noastre
spectaculoase, cel care făcea să le crescă exponenţial valoarea. “Chiar şi dacă mâncăm
o singură ridiche pe an – a adaugat el, simulând ostentativ, în joacă,
seriozitatea aceea afectată a profesioniştilor, precum şi emfaza şi mândria
unui adevărat cultivator de ridichi – aceea, fiind o ridiche bio şi fiind cultivată de noi, va
valora mai mult decât toate nenumăratele alte ridichi obişnuite, banale, cumpărate
din cel mai elitist magazin din lume.” Şi câte şi mai câte glume am
făcut! Căci imaginaţia noastră n-are limite, iar creativitatea noastră, chiar şi
în autoironie, este debordantă.
Aşadar, valoarea
primei noastre ridichi este incontestabilă, incomensurabilă şi incomparabilă.
Nici o altă
ridiche nu va mai fi la fel.
Din Grădina lui Dumnezeu:
03.06.2016
***
Astep struguri!!!!
RăspundețiȘtergereSi noi! :) Daaaar.... mai este pana la toamna, cand vor fi copti.
RăspundețiȘtergere