Am trecut si de Poarta Leului, iar maine va fi din nou o
zi cu o eclipsa. De data asta solara. Cum si asta este una de importanta maxima,
covarsitoare si cu reverberatii cosmice, ne-am gandit ca ar fi bine sa
facem si noi o incursiune prin gradina, locul spre care, de trei ani incoace,
graviteaza aproape toata atentia si eforturile noastre. S-o luam cu inceputul.
Mai intai si-ntai, inainte de orice, cafeaua de
dimineata. Ca sa ne fie trezirea, trezire, cheful, chef, si antrenul desavarsit.
Si, desigur, sa prindem putere pentru ce urmeaza. Inainte de a iesi din casa testez un pic aparatul
foto. Atat cat sa ma sigur ca merge impecabil pentru sutele de poze pe
care urmeaza sa le fac.
Afara, canicula. Termometrul
din fata casei tine cu ursu’. Ne arata descurajant aproape 40 grade. Ma uit mai
de-aproape, ca sa ma conving. Nope, nu-i nici o eroare de citire nedorita,
chiar asa e, aproape 40. Din fericire noi stim ca gradele lui sunt influentate
de temperatura acumulata de bara de fier de care este agatat, deci, nu sunt
chiar 40. Nu ne lasam pacaliti, dar nici nu-i schimbaam locul, prea ne place
adrenalina aia care se declanseaza cand vedem o asa grozavie. Auzi, 40! Pffff.... Totusi, din pacate,
diferenta fata de realitate nu-i chiar mare.
De la termometru mi-a alunecat privirea catre marul
de la fantana, inca plin de fructe, cu crengile pana la pamant sau proptite in
vreo doi-trei araci. Pana acum am cules de mai multe ori mai multe castroane
cu mere (mai mult pentru smoothie), dar nici nu se cunoaste. Ok, zic, hai sa
mai culegem unul. Asa, de dimineata. O ocheada catre flori, una catre strugurii
de pe spalierul din fata casei si gata. In gradina cu noi!
In urma cu doua zile facusem un pic de curatenie
printre lujerii de castraveti pe care ii cam lasasem de izbeliste de cand am
luat decizia cum ca nu mai facem conserve pentru iarna. Mancam castraveti
proaspeti atat cat ne trebuie, iar cu restul ingrasam pamantul. Borcanele cu
castraveti in otet, cei care inca mai sunt in pivnita din recolta anului trecut, vreo
30 de borcane din aproape 150 (daaaa!!!! nici o exagerare!!) ne vor fi mai mult
decat suficienti la iarna. Gata cu munca in plus.
Asa ca, dupa ce am umplut un cos de castraveti buni
pentru salata, i-am strans pe ceilalti ingalbeniti si i-am rugat sa stea frumos
pentru o poza. Si-au stat. Dupa operatiunea care a urmat, cea de dezburuienire
si de proptire mai ferma a spalierilor cu vreo doi-trei araci (caci ultimele
ploi le-au cam afectat stabilitatea, echilibrul si verticalitatea, motiv pentru
care am intervenit si noi cum am putut, atat cat sa nu le rupem mai rau lujerii
plini de castraveti si, mai ales, de flori roditoare, spornice si degraba
formatoare de noi castraveciori), i-am fotogratiat din nou ca sa vi-i aratam si
insoriti, infloriti si zambitori, nu numai inorati si pregatiti de inserare,
cum erau in prima sedinta foto.
Culesul castravetilor a fost o ocazie numai buna de
a ne aminti de sportul nostru preferat, cel de dat cu sapa sau cu coasa, dupa
preferinte, si ne-am spus ca nu ne-ar strica nici siluetei si nici psihicului
sa-l mai practicam un pic inainte de a nu mai putea recunoaste care sunt
culturile si care este flora spontana nedorita si neindicata a fi lasata sa-si
lase semintele pe parcelele noastre. Buruienile se emancipasera cam prea mult,
invadasera spatii necuvenite si isi cereau cu ardoare o punere la punct. Fapt
care ne-a entuziasmat maxim si, deci, nu le-am putut refuza.
Vreo trei zile (era sa zic “si trei nopti”) am tot
prestat sportul sezonului estival cel mai in trend cu ultimele fite mondene si...
am invins! Parcelele goale au fost eliberate de invadatori, parcelele care mai
au ceva culturi pe ele (ardei, de exemplu) au fost cu responsabilitate
curatate, iar culturile scoase la lumina dintre balarii, aleea principala a
fost clar si vizibil delimitata, curatata si pusa in valoare, iar buruienilor
le-am implinit ultima dorinta inainte de... ultima dorinta, deci.
Am cules si ce-a mai ramas de cules din recolta
noastra bogata de rosii a anului acesta, curatand locul de lujerii uscati si
ramanand doar aracii goi sa impodobeasca si sa ne decoreze elegant locul unde,
pana nu demult, parea o padure de rosii. Cand am dus in bucatarie si aceasta ultima
sarja de recolta, in fapt, cam cateva gogonele care se vor coace in bucatarie
in urmatoarele zile, am facut o fotografie si cu rosiile anterioare care intre
timp s-au copt impecabil, de nici nu ne vine sa le taiem pentru salata, atat de
frumoase sunt.
Pauzele de pranz sunt nepretuite. Pe motiv de smoothie! Ei, si cand avem de ales intre smoothie de rosii si smothie de fructe, oare ce-am alege? Ghici ciuperca ce-i! Cuvintele nu-si mai au rostul. Doar o enumerare de ingrediente, poate. Mere, pere, banane, menta, lamaita, scortisoara.
Va mai amintiti de povestile noastre din anii
trecuti despre cum am descoperit noi “pepenii
fermecati” printre buruienile crescute pana la brau? Ei bine, cam asa am
patit anul acesta cu bostanii de placinta. Dovlecii acestia (poate va place mai
mult termenul de “dovleci de placinta”) sunt crescuti din seminte primite de la
Mamaita, vecina. Am vrut mai mult sa acoperim pamantul de pe parcela din
dreptul capsunilor, caci acolo vroiam sa le permitem celor din urma sa-si
extinta stolonii cat doresc, astfel incat anul viitor sa ne bucuram de mai
multe capsune decat pana acum. Lujerii de dovleci puteau fi orientati de noi
dupa cum doream, ca sa nu se duca peste capsuni, asa ca parea cultura perfecta
pentru acel loc. Nu stiam insa ca frunzele lor aveau sa fie cat China si sa
creasca la o inaltime de cam un metru.
Desigur, pe de-o parte, au sufocat cam toate
buruienile de sub ele, ceea ce ne-a bucurat maxim, dar, pe de alta parte, nici
noi n-am mai putut sa ne impunem vointa si decizia in privinta orientarii
lujerilor cum intentionasem. Asa ca i-am lasat sa se intinda cum au dorit.
Acum, insa, cu ocazia curateniei generale din gradina, ne-am uitat mai cu
atentie prin lastarisul ala de frunze de dovleac si – sa vedeti minune! – sub
ele au aparut unul dupa altul o caruta de dovleci mari cat casa si o alta
multime in crestere.
Am facut o plimbare scurta si prin vie, livada si
prin parcela de dovlecei din spatele gradinii, dinspre manastire, toate fiind
curatate temeinic de buruieni cu coasa de catre Adrian in mai multe reprize.
Via este plina de ciorchini si ar cam trebui o curatare suplimentara si de
lujerii noi care au crescut in ultimul timp, cei care cam sug seva inutil, in
loc sa o lase sa se duca spre struguri. Vom vedea, ne vom ocupa si de asta.
Deocamdata buruienile au disparut, ceea ce este un urias pas inainte pentru noi si - de
ce nu? - un mic pas inainte si pentru omenire
(daca, desigur, este cineva interesat cat de putin de aceasta informatie
nepretuita, evolutiva).
Livada este si ramane locul magic al Gradinii lui
Dumnezeu, Dumbrava minunata, taramul fermecat unde isi dau intalnire fairy,
spiridusi, elfi, gnomi si alte fiinte eterice care ne ajuta la treburile
gradinii. In livada, la umbra placuta a pomilor, in lumina solara frumos
filtrata de frunze, au loc sedintele lor magice, la ceas de taina.
Timpul
prunelor a trecut, vreo 8 galeti uriase, de 20 kg, au tot cules de la noi
doamna Maria si cu nana Mina pentru a face tuica si gem. Noi nu. Pentru ca
tocmai v-am spus, gata cu conservariada. Anul trecut am carat un portbagaj plin
de borcane spre Bucuresti si inca mai avem in pivnita o multime. Nu gem, dar
sunt altele. Pe langa castraveti mai sunt si compoturi, de exemplu. Deci, nu, fara. Asa ca am donat toata
productia de prune. Am mancat si noi pe saturate prune proaspete si, daca mai dorim, pe
varfurile pomilor inca mai avem si acum destule. Le putem scutura, dar,
sincer, ne-am cam saturat de ele.
Dincolo de livada, dovleceii s-au extins frumos
peste tot, acoperind bine de tot pamantul si stopand avantul buruienilor. Cele
de pe margine au fost infranate rapid de o coasa vrednica, iar locul arata
foarte bine acum. Dovleceii s-au facut cu nemiluita si multi au ramas pe loc,
crescand ca niste bostani uriasi, galbeni, in interiorul carora li se coc
semintele.
Pe langa gardul care ne invecineaza cu manastirea,
gutuii si piersicile rad in soare si prospera de fructe. Anul trecut am umplut
zeci de borcane cu gem de gutui si de piersici. Radeti? Dap. Anul acesta –
zero. Mancam fructe proaspete cat dorim, apoi donam restul.
S-a copt inca un rand de goji, ar cam fi timpul sa
operam un cules responsabil, ca sa le lasam pe urmatoarele la copt, insa mai
intai le-am fotografiat, caci prea fotogenice sunt! Ca si catina, de altfel, cu
care nici nu stim ce vom face. Prin sat nu sunt amatori de catina, oamenii nici nu stiu
ce-i asta si la ce foloseste si, chiar daca am mai oferit informatii,
oamenii sunt reticenti la chestii noi. Mai bine o pastila de la farmacie decat
o lingurita de catina macerata in miere de albine. Asa ca n-am insistat si, cel
mai probabil, cea mai mare recolta de fructe de catina va decora crengile pana
spre iarna, cand se vor scutura singure.
Dupa ce ne-am incheiat actiunea “Dezburuienirea de
august”, ne-am delectat cu o ultima sesiune foto inainte de retragerea in casa,
la umbra. Varza kale a fost una din vedetele din final, alaturi de aromaticele
care si-au primit o demarcatie clara, curata, aerisita, care le pune mai bine
in valoare, fiecare dupa rost si necesitati. Menta, roinita, salvia,
patrunjelul, leusteanul, oregano, busuiocul si cimbru sunt cele care se bucura
acum de tot spatiul dedicat aromaticelor dupa ce am curatat tufele uscate de mustar
si marar.
O ultima privire de perspectiva ne face sa simtim
din plin satisfactia efortului depus pentru curatenia din gradina. Pare ca avem mai
degraba un parc botanic frumos decat o gradina agricola. Un parc cu flori, cu alei, decorat cu diverse
plante, forme si culori de august, iar cele care inca mai rodesc acum, precum
castravetii, dovlecii sau ardeii, de exemplu, par a fi ceva specii exotice ale
parcului, cultivate mai mult pentru divertismentul vizitatorilor decat pentru
vreo utilitate concreta, existentiala, de nelipsit.
Din Grădina lui Dumnezeu: 10.08.2018
***
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu