Mai intai s-a mai facut ceva loc in
curte. Inca una din cele trei movile de buturugi a disparut. Lemnele au fost
crapate, duse in magazie si stivuite frumos acolo pentru iarna urmatoare.
Sufletelul meu, Adrian, s-a ocupat de ele. A mai ramas o movila doar. Zilele
urmatoare va disparea si aceea. Asa spun prognozele. Adrian le confirma.
In locul eliberat de lemne au aparut
masuta de camping si cele doua sezlonguri. Plus umbrela de soare, cea de plaja.
O folosim pana spre pranz doar, cand soarele trece de sura inspre gradina, apoi
umbra creste frumos dincoace de sura, inspre curte, conturand un binemeritat
loc de rasfat.
O bucata de panza verde si rezistenta,
din aceea tesuta, de gradina, antivant/parasolar, intinsa peste troscot/iarba/trifoi
(“gazonul” nostru amestecat aleatoriu, cu zone laterale, acoperite cu iarba tunsa
aproape saptamanal, cu altele acoperite de trifoi inflorit, plin de zumzait de albine
harnice, cuminti, care nu ne deranjeaza cu nimic, iar undeva, pe centru, zona
cu troscotul, cel mai afectat de actiunea “lemne pentru iarna”), apoi un
cearceaf urias intins peste ea si, deasupra, una din saltelele noastre de
rezerva de burete de 10 cm, imbracata intr-o husa de pilota cu fermoar.
Apoi tabloul a inceput sa se populeze
responsabil cu diverse accesorii de rasfat: palarie si ochelari de soare -
pentru un decor sofisticat, fandosit, de fite, pretios, apoi cafeaua si computerul - pentru
divertisment si rasfat de neuroni, dar si trusa de manichiura, cremele si
oglinda – pentru... un alt tip de rasfat feminin. A! Si aparatul foto. Pentru a
capta in imagini, pe cat este de posibil, frumusetea si energia binefacatoare ale
momentului de sarbatoare. Pentru voi, desigur.
Stand pe langa noi, a captat ceva, cu
siguranta, si Toni. El stie ce. Probabil un pui de somn, ca abia isi tinea
ochii deschisi, toropit de caldura si lene. Gina era si ea pe undeva, prin
curte, lenevind la o alta umbra, iar Bobi vagabonda pe drum, de unde auzea
glasuri si simtea ceva mirosuri ispititoare de pe la vecinii nostri de la vale,
veniti cu copiii si nepotii la casa lor de la tara pentru vreo doua-trei zile,
de Rusalii.
La un moment dat, prin preajma si-au
facut aparitia si niste curiosi. Unii cu antene si clesti. Negri si urati. Si
mari! Infiorator de mari! Mie nu mi-au placut deloc. Nici Bubulinei. Si nici
lui Bobozaur, care a aparut si el pentru putin timp prin curte si care, dand cu
nasul in antenele mai sus amintite, a scuturat din cap oripilat. Doar Adrian a
fost incantat de musafirii nepoftiti. Pasiuni reconfirmate. Poze si – gata! -
au fost trimisi intr-o alta zona a curtii pentru relaxare. Fiecare cu zona lui,
zic.
Spre apus, dupa ce canicula s-a relaxat
si ea, ne-am rasfatat cu ceva bunataturi de sezon, asa cum facem in fiecare zi
de vreo 10 zile incoace: capsunici si suc verde (din grau, salata, varza kale,
loboda si spanac, amestecat cu suc din alte capsunici, special alese in acest
scop).
Aceste minuni de fructe sunt cele care
noua ni se potrivesc cel mai bine. Sunt delicioase chiar daca sunt “aproape
coapte”, deci nu ni se pune la incercare prea mult nerabdarea si tenacitatea in
asteptarea de a fi coapte pentru a fi gustoase.
Apoi, din fericire, cresc si se coc in
valuri-valuri. Astfel, putem culege in fiecare zi cate un castron (mai mare sau
mai mic, dupa caz) de fructe numai bune de mancat pe toata perioada sezonului
lor. Daca s-ar fi copt toate deodata, cum se intampla cu alte fructe (agrisele,
ciresele, prunele, piersicile si altele), noi, in stilul nostru caracteristic, le-am
fi cules pe toate deodata, intr-o zi, le-am fi mancat, tot in stilul nostru
caracteristic, pe toate deodata, in aceeasi zi, apoi ni s-ar fi facut rau de la
atatea capsunici, la sfarsitul zilei (si, probabil, inca vreo doua-trei zile
dupa aceea) si gata, n-am mai fi avut altele. Asa, coapte in valuri, avem
capsune bune de mancat cam trei-patru saptamani pe sezon, in fiecare zi cate un
castron. Ceea ce e de bine, ma gandesc.
Deocamdata, zona capsunelor este acum doar
langa gardul dinspre vie, o fasie de vreo 75 mp. De la anul va fi mai mare. Le
lasam sa-si intinda stolonii cat vor ele. Sa creasca nesfarsite! Oh, de-ar rodi
tot anul, ce-ar fi?!? Rasfat permanent numai cu capsunici ar fi, nu numai in
luna mai.
Dar nu-i nimic, rasfatul o sa continue cu
alte fructe ale Gradinii lui Dumnezeu. Se vor coace piersicile, agrisele,
coacazii, zmeura, merele, perele, prunele, strugurii, gutuile..... Toate la
timpul lor. Iar noi le pandim. Iar pe alocuri chiar le numaram, sa nu dispara
de la o zi la alta. Banuim niste innaripate care se cam dedau la acte
reprobabile prin tufele si pomisorii nostri plini cu fructe coapte.....
Din Grădina lui Dumnezeu: 27.05.2018
***
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu