- continuarea la "Greierii şi Furnicuţele (I)"
Cea mai mare
provocare a noastră, în decursul lucrului în grădină, a fost şi este să aşteptăm
să se coacă diversele fructe şi legume. Doamne, n-am crezut că timpul trece atât
de greu când este vorba să urmăreşti zi de zi să se coacă ceva, orice. Vă mai
amintiţi ce vă povesteam în primăvară despre căpşunici? O anumită
impetuozitate, ca să nu zic nerăbdare, dar şi o mare poftă de căpşuni, ne-a împins
atunci să începem a le culege pe primele când erau aproape coapte. Au fost delicioase,
ce mai! Noroc că plantaţia de căpşuni este uriaşă, iar producţia pe măsură,
astfel încât, la un moment dat, nu apucam noi să le mâncăm în ritmul în care ele
se coceau şi erau bune de cules.
Cam aşa se întâmplă
acum şi cu strugurii. Privim ciorchinii atârnaţi pe spalierul din faţa casei
zilnic şi îi verificăm şi analizăm minuţios. Curios, boabele într-un ciorchine
nu se coc toate deodată, la fel. Unele, mai repede, altele, mai târziu. Aşa că,
noi, ca nişte furnicuţe pofticioase şi nerăbdătoare ce suntem, la concurenţă cu
nişte păsărele mici, care stau şi ele la pândă, ciugulim zi de zi boabele
coapte direct din ciorchinii agăţaţi pe viţa de vie. Cum s-a mai copt o boabă,
cum o ciugulim. Şi cum credeţi că erau, la început, boabele de struguri
ciugulite? Aproape
coapte. Şi aproape
dulci (ca să nu zic acrisoare). Treptat, ulterioarele au devenit din ce în ce
mai coapte şi mai dulci, până când, la un moment dat, din ce în ce mai mulţi
ciorchini întregi vor fi fiind copţi înainte ca noi să mai apucăm să le
ciugulim boabele. Până atunci, via din faţa casei va avea din ce în ce mai mulţi
ciorchini curăţaţi complet. Cam aşa....
Acum stăm la pândă
cu ochii şi pe fructele de goji. Cele câteva tufe de goji chinezesc şi de goji
tibetan sunt pline de flori şi fructe, iar unele sunt deja pârguite, având o
frumoasă culoare roşie-portocalie. Ne uităm zilnic şi la ele ca la ceva nemaivăzut
şi le giugiulim ca pe nişte bebeluşi drăgălaşi, roşii în obrăjori. Ziua în care
boabele lor purpurii vor fi fost mâncate nu-i departe. Ştie cineva ce gust au
goji “aproape
coapte”? Sper să nu ne strepezim dinţii cu ele...
Tufele sunt
tinere, sunt la prima lor fructificare şi, de aceea, fructele nu sunt atât de
dese precum am văzut pe internet, în alte părţi. În anii viitori, după ce vom fi intervenit şi
cu tăierile specifice pentru formarea coroanei tip umblelă, vor fi mult mai
bogaţi în fructe. Cele trei tufe de cătină (o plantă mascul şi celelalte două –
femele) nu au fructificat încă anul acesta, dar şi-au dezvoltat nişte tufe înalte
şi bogate, de zici că sunt brăduţi de împodobit pentru Crăciun. Cei doi muri fără
ţepi şi-au întins nişte crengi lungi-lungi de tot, de zici că sunt liane. Unele
au trecut prin gard spre vecini şi au încercat să-şi dezvolte acolo rădăcini.
I-am descoperit la timp şi, poate, spre sfârşitul toamnei, îi vom tunde şi le
vom monta spalieri, aşa cum cere soiul lor. Au fructificat pe la mijlocul
verii, însă destul de puţin pentru primul an. Promit mult însă pentru anul
viitor.
În procesul de
coacere se mai află alte câteva plante din grădină, unele pe care le-am plantat
mai târziu şi de la care nu avem mari pretenţii de fructificare. Le urmărim, însă,
cu mare interes cursul evoluţiei şi ne notăm diferitele observaţii. Vorbesc
aici, spre exemplu, de chia şi quinoa, de susan şi de cartoful dulce. Aceste
plante au fost cultivate de noi sub auspiciile unui experiment. Plantele de
quinoa sunt acum pline de boabe mărunte, care conţin atât de mulţi nutrienţi
(nu degeaba erau atât de consumate de incaşi!), iar tijele de susan sunt încărcate
de capsule în diferite stadii de evoluţie. Când acestea se vor îngălbeni, vor
fi bune de cules. Cartoful dulce, în sfârşit, a înflorit şi el. Flori delicate,
ca nişte trompeţele, asemănătoare zorelelor, de culoare roz, cu interiorul mov.
Nu ştim dacă mai este timp suficient şi pentru fructificare şi coacere, dar,
cel puţin, am văzut că se poate creşte şi această plantă în grădina noastră şi vom repeta asta şi anul viitor, mai din
timp, însă.
Chia este cea mai întârziată. Cele două plăntuţe de chia, cele care au trecut testul rezistenţei la buruieni, ploi şi caniculă, au crescut mari, înalte şi frumoase. Mai trebuie, însă, să şi înflorească. În Bucureşti, anul trecut, noi am crescut chia în balconul apartamentului nostru de la etajul 8 şi am obţinut două linguriţe de seminţe dintr-un fir de plantă vai de mama lui, anemic, tuns la maxim şi salvat în ultima clipă la întoarcerea din concediu, după două săptămâni de caniculă, fără udare corespunzătoare. Aşa că, avem mari sperante în privinţa acestor plante rezistente. A înflorit, în schimb, isopul. Floricele mici şi mov, foarte drăguţe.
Chia este cea mai întârziată. Cele două plăntuţe de chia, cele care au trecut testul rezistenţei la buruieni, ploi şi caniculă, au crescut mari, înalte şi frumoase. Mai trebuie, însă, să şi înflorească. În Bucureşti, anul trecut, noi am crescut chia în balconul apartamentului nostru de la etajul 8 şi am obţinut două linguriţe de seminţe dintr-un fir de plantă vai de mama lui, anemic, tuns la maxim şi salvat în ultima clipă la întoarcerea din concediu, după două săptămâni de caniculă, fără udare corespunzătoare. Aşa că, avem mari sperante în privinţa acestor plante rezistente. A înflorit, în schimb, isopul. Floricele mici şi mov, foarte drăguţe.
Buuun, ce
altceva mai este de interes acum, la început de toamnă, prin grădina noastră?
Murături fără hrean nu se poate, nu-i aşa? Noi n-am pus, că am uitat în primăvară
de hrean. Aşa că am primit în dar o pungă plină de hrean de la doamna Maria şi
astfel am putut pune castraveţii în oţet conform reţetei. Totuşi, la scurt
timp, am constatat că aveam şi noi hrean prin grădină, crescut răzleţ. Cum? Anterior,
într-o zi, stând de vorbă cu vecina de la vale despre castraveţi şi murături,
i-am spus cu părere de rău că noi am uitat de hrean şi că, probabil, o să cumpărăm.
Atunci ea ne-a spus să ne uităm cu atenţie prin grădină, că nu se poate să nu
găsim crescut aiurea, prin mai multe locuri. Ne-a explicat cum arată frunza şi,
după un timp, am căutat. Nu mică ne-a fost surpriza când am identificat
frunzele cu pricina în mai multe zone. Ca să mă conving, am scos din pământ o rădăcină:
era, fără nici o îndoială, hrean. De atunci privesc frunsele acelea frumoase,
dantelate, cu alţi ochi!
Tot căutând
tufele frumoase de hrean, am descoperit, printre bălării, o ultimă gulie. Dar
nu una oarecare. Nuuuuu... Era gulia din poveste! Gulia uriaşă! Nu mi-a venit
să cred când am văzut-o. Cum de-am ratat-o până acum, nu ştiu. Cert este că tot
în grădină am lăsat-o. Este sănătoasă, mai are frunze verzi şi, cine ştie,
poate, mai are timp să înflorească şi să ne ofere şi seminţe. Sperăm.
Despre varza
kale nu vă mai dau detalii. Presupun că aţi reţinut că la noi a crescut cu nemiluita.
Multe, stufoase, gustoase, nemaipomenite. Mâncăm în salată zilnic. Nu ne mai
saturăm de ea. Din două în două zile culegem frunze proaspete, le spălam şi le
băgăm la frigider în pungi, ca să le avem la îndemână reci, pentru prepararea
salatelor. Nu mai comentez în plus. Succes deplin. Daaaar şi pentru ca, langă
ea, se află o plantă miraculoasă, cu frunze deosebite, atât ca textura, cât si
ca aromă şi proprietăţi. Este vorba despre salvie. Mai avem şi în zona aromaticelor
câteva plăntuţe de salvie ieşite din seminţele puse acolo, însă, în capătul rândului
de varză kale, Adrian a plantat un răsad de salvie care era într-un stadiu mai
avansat de dezvoltare. Acela a crescut mai repede, mai viguros şi ne-a permis,
astfel, să recoltăm şi frunze de mai multe ori. Minuni de frunze! Este o plantă
care păzeşte grădina şi o purifică. Prin simpla ei prezenţă.
Prazul este şi
el aproape gata de recoltat. Au crescut fire înalte şi frumoase, chiar dacă un
pic cam înghesuite, căci nu le-am mai rărit în primăvară, după ce au răsărit
din seminţe. Un fir deja a ajuns într-o salată, în una din zilele trecute, şi
ne-a încântat papilele gustative cu gustul lui inconfundabil. Creşte un pic cam
greu, dar creşte bine. Anul viitor vom pune mai mult. Merită. Nu este afectat
de nimic. Nici de lighioane, nici de secetă, nici de umezeală. Creşte
imperturbabil, în legea lui.
Dar, dincolo de
toate, ce oare ne indică nouă - mai mult decât orice! - că a venit toamna în grădina noastră? Porumbul,
da. Parca mai ieri se înălţau din pământ cele câteva firişoare subţirele şi
fragile de frunze, de nu le dădeam mari şanse în lupta cu buruienile. Timpul a
arătat că firicelele acelea au crescut din ce în ce mai viguroase, ajungând să
ne depăşească în înălţime destul de repede. Când am văzut primii ştiuleţi m-au năpădit
amintirile din copilărie, când bunicii ne făceau din ei păpuşi cu părul lung.
Eu îmi doream mereu păpuşile cu părul blond (cu mătasea care ieşea din ştiulete
aurie), iar sora mea, probabil, îşi dorea păpuşile brunete. Acum, mare fiind,
mai mare dragul mi-a fost să fotografiez frumoasele noastre păpuşi cu părul
lung, din rândurile de porumbi! Toamna a venit şi le-a îmbrăcat în rochii
rustice, din pănuşe uscate, iar părul li l-a rărit vizibil, pregătindu-le de recoltare.
Nu va mai trece mult până când le vom detaşa şi le vom despănuşa, scoţând la
lumină boabele aliniate dumnezeieşte, în rânduri impecabile (ori nu).
Nu departe de rândurile
de porumb sunt tufele de gălbenele şi de crăiţe încă înflorite, pregătindu-şi
seminţele specifice, fiecare după soi. Toată vara le-am cules măciuliile de
flori uscate, transformate în seminţe, astfel încat tufele au înflorit
continuuu, menţinându-se proaspete. Căci ăsta este secretul lor: dacă florile
trecute nu sunt culese imediat, acestea se transformă în seminţe, iar tufa,
treptat, se usucă, încheindu-şi ciclul de dezvoltare. Prin ruperea florilor
trecute de înflorire, i se dă plantei un nou impuls spre o nouă înflorire, iar
ea se menţine în continuare vie, puternică şi spornică în flori, amânând
momentul ajungerii la ciclul final. Acest secret este, de fapt, al tuturor
florilor. La gălbenele şi crăiţe este, poate, mult mai evident, căci tufele mor
la un timp foarte scurt după generarea de seminţe.
Şi, dacă tot am
ajuns la flori, o să vă arătăm şi splendoarea de trandafiri care înfloresc în
grădină continuu. O minune de trandafiri! Ca şi muşcatele Bunicii, care au înflorit
toate, deşi nu prea le mai dădeam şanse la ieşirea din iarnă, după ce au stat în
“Camerele frigorifice” vreo două luni, din lipsă de alt spaţiu potrivit. Au început primăvara cu nişte tije lungi şi
golaşe, dar au înflorit imediat ce le-am scos afară şi, uneori, au avut chiar
mai multe flori decât frunze. Cele două culori ale lor, oranje şi magenta, strălucesc
din loc în loc prin curte, pe acolo pe unde ghivecele lor sunt puse.
Şi, tot ca o
floare între flori, albă, cârlionţată şi pufoasă, frumos mirositoare şi jucăuşă
este şi Ema noastră, Ţunţurica. A beneficiat de curând de o schimbare radicală
de look şi este în perioada de adaptare. Sperăm doar să nu vină frigul de
toamna prea repede, căci s-ar putea să nu-i convină prea mult. Celelalte două “flori”
de grădină, cea neagră, Toni, din soiul “şef de haită, gelos, foarte gelos, sânge
fierbinte”, precum şi cealaltă gri, Chichina, dintr-un soi incert, fie “mamă
autoritară”, fie “umilă şi descurcăreaţă”, nu au nimic de comentat despre frig.
Sunt “flori” călite şi rezistente chiar şi la gerul iernii! Despre cealaltă
“floare” pestriţă, cea cu pene şi cu privire hipnotică, mereu uimită, care înfloreşte
mai ales noaptea, respectiv, Cici, nici nu are rost să mai dau detalii. Este o
dulcică!
Florile ca
florile. Sunt dorite şi admirate de oricine. Dar ce te faci când ai de-a face
cu buruienile? Mai ales din cele nesuferite, care au ciulini sau ţepi cu care
ţi se lipesc de haine, de păr, de şosete? Şi, mai ales acum, toamna, după ce
şi-au dezvoltat măciuliile cu seminţe? Sunt odioase! Doamne, au aşa un talent în
a-mi pătrunde prin ţesătura hainelor şi a-mi ajunge până la piele şi a mă înţepa!!!
Ceva de speriat!
De când am avut
lucrările în casă, cu acoperişul şi celelalte, am cam neglijat dezburuienitul,
aşa că dumnealor, scăpate de sub control, şi-au făcut de cap şi au crescut până
au ajuns să dezvolte seminţe. Fapt care, probabil, o să ne cam de-a de furcă
anul viitor.... Deocamdată, pare-se, gărgăriţelor le place tare mult să
lenevească la soare stând pe cate o măciulie de buruiană din aia cu ţepi,
lipicioasă, nesuferită şi oportunistă.
Cam acesta este
tabloul toamnei din Grădina lui Dumnezeu. Soarele încălzeşte încă pământul şi
coace legumele mai întârziate, dar nopţile sunt din ce în ce mai răcoroase. Zilele
sunt deja mai scurte, pe la opt şi jumătate este întuneric, iar frigul nopţilor
ne va impune, în curând, să începem să facem focurile în sobe. Ne-am gândit la
asta şi, prevăzători, precum sunt furnicile în prag de iarnă, ne-am mai
aprovizionat cu încă o căruţă de lemne. De data asta, căruţaşul ne-a adus nişte
buturugi cât toate zilele, de i-a trebuit lui Adrian o săptămână până le-a
transformat în lemne bune de băgat în sobă. A păstrat doar vreo două buturugi
care ne vor servi la decorarea curţii în mod util, folosindu-le ca mese de
curte în mijlocul unor alte buturugi mai mici, cu rol de scaune, păstrate de la
aprovizionările cu lemne anterioare. De-acum înainte, cum se spune, iarna poate
să vină, lemne avem mai mult decât suficiente. Avem şi lemne uscate, rămase din
iarna trecută, avem şi lemne crude, cumpărate acum.
Pe final,
trebuie să recunoaştem că, mai mult decât a fi furnicuţe, nouă ne place să fim
porumbei. Să zburăm în duet spre înaltul cerului şi să ne bucurăm de libertatea
aripilor, a nesfârşitului de deasupra noastră, de perspectiva înaltă şi largă
asupra tuturor lucrurilor şi, mai ales, de gingăşia gesturilor, a apropierii, a
simţirii. O fi frumos şi plăcut să fii greiere, o fi înţelep şi folositor să
fii furnică, dar a fi porumbei în duet este mai presus decât acestea. Este
divin. Iar Cerul Grădinii lui Dumnezeu ne-o confirmă aşa cum ştie El cel mai
bine: prin semne. Pentru cine are ochi să vadă.
Când am fost şi
noi greieri, am cântat ca greierii.
Cât am fost furnicuţe,
ne-am făcut treaba de furnicuţe, delectându-ne cu cântecele greierilor talentaţi.
Acum ne lepădăm
de aceste haine şi ne îmbrăcăm cu aripile de porumbei spre a ne înălţa dincolo
de al nouălea Cer.
Noapte bună,
tuturor.
Noapte bună....
Din Grădina lui Dumnezeu:
16.09.2016
***
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu