S-au anunţat 38
de grade C pentru prima decadă a lui august. Fără ploi, fără nori, fără adieri
de vânt. Caniculă şi secetă, deci.
Ei bine, pentru
a face faţă acestor condiţii previzionate, gândindu-ne la plantele noastre din
grădină, desigur, am luat măsuri.
Mai întâi am
cules tot ce era de cules, căci legumele coapte sunt o problemă pentru plante.
Atât pentru că le consumă resurse importante, necesare celorlalte legume în
curs de coacere, cât şi pentru că, din cauza celor coapte neculese, unele plante
intră automat în stadiul de producere şi coacere seminţe şi nu mai fructifică.
Şi am cules... şi
am cules.... şi am tot cules câteva zile la rând, căci, nici nu culegeam bine
un soi, că trebuia să trecem la următorul. Bineînţeles, şi în perioada următoare
vom mai culege, dar până acum ne-am pregătit de caniculă, după cum v-am spus, aşa
că am făcut curăţenie maximă prin legumele coapte.
Mai întâi am
fost cu ochii pe dovlecei, ca să nu crească prea mari, căci ei nu-şi prea
cunosc măsura şi uită să se oprească. Aşa că-i oprim noi. Castraveţii, la fel.
Cei uitaţi pe vrej ori cei nevăzuţi (căci se cam joacă de-a v-aţi-ascunselea cu
noi, pe după frunze), s-au făcut uriaşi. Asta nu-i prea bine, căci, se ştie, cei
mai tineri sunt mai fragezi şi mai gustoşi şi, în plus, dacă rămân prea mult
timp neculeşi, determină schimbări în stadiile vegetative ale plantelor. Oricum,
nici cei crescuţi prea mari n-au fost lăsaţi de izbelişte, fiecare servind
altui scop, după caz. Salate, marinate, gratinate ori oţetate, la borcan.
Tot trebăluind
prin grădină am verificat şi alte tufe care n-au prea fost în centrul atenţiei
până acum, nefiind urgenţe şi priorităţi, precum goji şi cătina, cea din urmă
surprinzându-ne cu câteva boabe pe crengile cele mai de jos. Nu credeam că anul
acesta vom vedea boabe de cătină, tufele fiind abia la al doilea an de la
plantare. Totuşi, apariţia acelor boabe ne-a oferit confirmarea că sistemul
nostru de plantare a fost corect, masculul şi cele două femele fiind bine
amplasate în teren, pe direcţia vântului şi a curenţilor de aer din grădină, favorizându-se,
astfel, polenizarea aeriană, prin spori.
Bamele au mărit şi
ele ritmul de producere a legumelor, fiind nevoită să le verific chiar şi de
două ori pe zi, căci şi ele au prostul obicei de a se ascunde pe sub frunze,
ajungând să le văd uneori când este prea târziu şi nu mai pot fi pregătite
pentru gătit.
Apoi am
constatat că fasolea pitica cere şi ea cu insistenţă să fie culeasă, căci păstăile
sale erau deja uscate pe vrejuri, dar bine ascunse de buruienişul care le
cuprinsese şi în care le-am abandonat o vreme. Cum vremea aceea, a abandonării,
dădea semne de sfârşit, ne-am hotărât că venise timpul acestei operaţiuni
sisifice. Dar, ca să ajungem la fasolea pitică, a trebuit să dezburuienim, mai întâi,
cartofii. Aşa că plăcerea a fost dublă de partea noastra.
Dincolo de glumă,
după ce am eliberat parcela de cartofi de lanul acela impresionant de buruieni
ce o cuprinsese, am descoperit că rândurile arătau foarte frumos, iar
promisiunile de sub pământ păreau a fi împlinite. Când le va veni vremea
scoaterii lor la lumină vi le vom arăta, însă noi ştim deja ce se ascunde sub
muşuroaiele acelea înrădăcinate, respectiv, tuberculii roşii. I-am văzut pe
unii!
După ce am ieşit
învingători din duelul de pe zona cartofilor, am trecut la fasolea pitică. Ce să
mai lungesc povestea? Am defrişat locul până în capăt, la castraveţi. Curăţenie
lună am făcut! Inclusiv în căpşuniş, pe care l-am eliberat plini de satisfacţie
de trupele ocupaţioniste ale unor namile de buruieni care nici nu ştiu când şi
cum au ajuns acolo.
Fasolea a fost
foarte fericită să participe direct la momentul culesului, dezvăluindu-ni-se în
nişte păstăi frumoase, pline ochi de boabe albe, curate, grase şi, cu siguranţă,
delicioase. Am avut vreo patru rânduri de fasole pitică acolo, plantate din
boabele primite de la Mămăiţa, şi, deocamdată, am cules păstăile într-un coş,
urmând ca zilele următoare, după ce le vom lăsa un pic la soare, să le scoatem
boabele. Va fi o plăcere să stăm amândoi afară, pe şezlonguri, la umbră, cu câte
un castron în braţe, să croşetăm la boabe de fasole! Şi nu numai, căci vom avea
multe altele de croşetat la umbră, cum ar fi toate seminţele adunate până acum (dar
şi de acum înainte), pe care va trebui să le separăm şi să le depozităm în
cutii sau flacoane speciale până în primăvara viitoare.
De vis-a-vis de
fasolea pitică ne priveau de sus, insolenţi, porumbii. Dar de aşa de sus încât
cred că erau de două ori mai înalţi decât mine. Căţărată pe ei, ne râdea în nas
fasolea căţărătoare de toamnă, din boabe tot de la Mămăiţa. Ea nu este încă în
perioada culegerii, aşa că mai are vreme de stat în soare, la bronzat şi
lenevit. Norocoasa! Dar, lasă, că ne vine şi nouă rândul!
Culese au început
să fie, treptat, şi roşiile, vedetele grădinii în momentul de faţă, pe care le
urmărim, le verificăm şi le cercetăm de mai multe ori pe zi, ca nu cumva să se întâmple
vreo ceva-neştiută-necunoscută şi noi să nu fim informaţi. Astfel am descoperit
prima roşioară drăguţă şi grăsuţă, care ne-a strigat fericită din vrejul ei, de
unde aştepta să fie admirată şi apoi, desigur, mâncată. Ceea ce s-a şi întâmplat,
savoarea ei neputând fi descrisă cu nici un fel de cuvinte. A fost cea mai cea
roşie din tot universul acesta plin la refuz de roşii coapte, perfecte, de
supermarket multinaţional ultra-aprovizionat. Ei bine, da, roşie cu sare! Atât şi
nimic în plus. O nebunie!!!! Nu, n-am cum să descriu, nu vă pot da detalii. Un
răsfăţ al papilelor gustative!
După un aşa
festin regal am organizat un sistem de pază şi protecţie celorlalte roşii din
arealul propriu, ca nici o insectă zburătoare sau cu alt mijloc de locomotie să
nu se atingă de ele, ca nici o frunză din vrejul personal ori de la alte plante
vecine să nu le umbrească şi nici un lăstar nou ivit să nu rămână necopilit,
astfel încât seva să se ducă direct şi nemijlocit în comorile grăsane şi
suculente care au început să-şi schimbe culoarea de la o zi la alta, îmbiindu-ne
şi ispitindu-ne extraordinar de tare pe amândoi.
Pe principiul
“aproape coapte” (care ne este caracteristic de la început, din primul an în Grădina
lui Dumnezeu, de când am atacat căpşunicile înainte de vreme), nu putem garanta
că unele roşii nu vor ajunge în farfuria noastră înainte de a-şi dori şi ele
acest lucru. Ceea ce înseamnă că ele îşi vor mai fi dorit, poate, să mai stea
la soare, la bronzat, însă noi, nerăbdători, le vom fi adjudecat deja în
stadiul acela binecunoscut de “aproape....”.
Marele secret al
succesului nostru răsunător la roşii (şi nu numai!) din acest an este....
este... este... muşuroirea!!!!! Am muşuroit anul ăsta tot. Dar tot! Vinetele,
ardeii, broccolli, varza, fasolea, roşiile pisalis, castraveţii, cartofii şi,
desigur, roşiile. Tot. Am constatat că muşuroirea are două mari avantaje: 1.
protejează planta de buruienile invazive, iar cele care totuşi mai apar în zona
muşuroiului pot fi uşor smulse, pământul fiind foarte afânat acolo; 2 muşuroiul
de pământ are rol de mulcire naturală în jurul rădăcinii, stratul gros de pământ
reţinând mai bine apa, planta dezvoltându-şi mici firişoare noi de rădăcină
în muşuroi, mult mai rezistente şi mai eficiente faţă de rădăcina
iniţială. În plus, metoda este si mult mai practică în cazul trecerii cu sapa
printre rândurile plantelor muşuroite, aceasta
făcându-se mult mai uşor si mai eficient.
Şi roşiile
cherry din seră şi-au oferit primele ofrande, cu care noi, Zeii Grădinii, ne-am
înfruptat ca din ambrozie şi le-am savurat aşa cum se cuvine. Totuşi, fiind atât
de mici şi, la început, cam puţine, parcă ne vine să spunem că le preferăm de
departe pe cele mari, de afară, căci dintr-o roşie din aceea mâncăm amandoi şi
ne şi săturăm, aşa de uriaşe sunt. În timp ce efortul de creştere şi întreţinere
este acelaşi.
Plantele
aromatice au cunoscut şi ele mai multe reprize de cules înainte de canicula lui
august, roiniţa şi menta dăruindu-ne deja mai multe şarje de frunze pentru
uscat, acestea fiind urcate în pod, la umbră şi la căldură de ţigle încinse de
soare.
Isopul uscat a
ajuns şi el în borcan, leuşteanul la fel, iar tufele de oregano, deşi încă
mici, ne-au oferit şi ele o tavă de frunze, deocamdată. A compensat salvia, însă,
care a fost mai mult decât generoasă. Frunzele uimitoare ale salviei ne-au îmbătat
simţurile cu parfumul lor specific, efectul acestuia fiind resimţit până în adâncul
fiinţei, producând o revigorare şi o energizare puternică. Actiunea protectoare
a acestei plante este binecunoscută în unele medii, frunzele ei uscate servind
la purificarea incintelor prin fumigaţie fină, delicată, dar cu o tărie aparte,
asemănătoare tămâiei. Noi avem deja de anul trecut pregătite mai multe
pachetele de frunze uscate, iar anul acesta vom putea face şi mai multe, căci
tufele au crescut mai mult, s-au maturizat şi am putut recolta mult mai mult
decât ne-am aşteptat.
Nu este exclus
ca în viitor să ne hotărâm să pregătim, pentru cei care doresc suveniruri din
Grădina lui Dumnezeu, anumite pachetele ce vor contine câteva din darurile Grădinii,
roade ale eforturilor noastre, ale dedicării, grijii şi atenţiei cu care ne
ocupăm de toate. Este o idee care ar putea veni în întâmpinarea celor care sunt
interesati de tot ceea ce facem noi aici, dar şi de preocupările noastre care
sunt dincolo de grădinărit, de implicarea noastră mai presus de Grădină şi mai
mult de Dumnezeu. Căci nimic din cele ce se petrec aici nu este la întâmplare,
toate au un rost, şi
suntem foarte deschişi către cei care se arată interesaţi şi
care doresc să primească din energia creată şi manifestată aici.
Noi folosim
salvie pentru purificarea energiilor şi ridicarea vibraţiei casei, fiind
deosebit de puternică în acest sens. Cu acelaşi scop, dar si pentru parfumul
unic, mai folosim, alternând, şi lemn de santal (Palo-santo), dar şi tămâie
aprinsă cu un cărbune special, ultima creând o atmosferă mistică şi senzaţia că vă aflaţi într-o biserică, în faţa
altarului.
La capitolul "cules"
vreau să menţionez şi tunderea de mai multe ori a lavandei, din florile ei aproape
înflorite făcând mai multe buchetele movulii, parfumate, care stau agăţate prin
casă, înmiresmând încăperile.
Se pare că, în
perioada asta, culoarea predominantă a florilor din Grădina lui Dumnezeu este
roz şi mov, zorelele, spre exemplu, fiind în acest an de ambele culori. Anul
trecut am avut numai roz, din seminte adunate din Bucureşti, de pe un gard, iar
anul acesta avem şi zorele mov, după ce am adunat seminţe, tot de pe un gard,
din orăşelul apropiat de noi, cu ocazia unor cumpărături în toamna trecută. Alături
de ele sunt încă înflorite clematitele roz-ciclam, care îşi pregătesc, în
paralel, seminţele, florile roz, minunate, de la poartă care miros ca trandafirii,
al căror nume nu-l cunosc, dar şi nalbele, care şi-au deschis, în sfârşit, primele
inflorescenţe roz-pal-trandafiriu.
Alte pete de
culoare sunt aduse de trandafirii roşii-grena, de carrya japoneză galbenă, care
a explodat în floricele mărunte în tufa din faţa coşerului, şi, ca o surpriză
nemaipomenită, a înflorit un crin alb, imperial, chiar zilele trecute, unul din
ultimii bulbi cumpăraţi şi plantaţi mai târziu. Nu înfloriseră în iunie, odată
cu ceilalţi, aşa că n-am mai crezut că înfloresc anul acesta. Totuşi au făcut-o!
Nu l-am fotografiat chiar în zilele de la început, când era proaspăt şi spectaculos,
fiind prea prinşi cu grădina, dar, chiar şi acum, la câteva zile după, tot
frumos este şi tot minunat miroase.
Din seminţele de
pomişori cu puf roz (arborele de mătase) puse la germinat în primăvara lui
2016 (prima noastră primăvară aici, în Grădină avem, în prezent, într-un stadiu
măricel, patru pomişori. Frunzele lor mă uimesc peste măsură, pentru că au o
caracteristică pe care o credeam specifică oarecum doar florii Mimoza pudica,
respectiv, frunzele i se închid. Nu la atingere, aşa cum este cazul acelei
flori sensibile, ci spre seară, odată cu apusul soarelui. Mi se pare
foarte interesant acest sistem de protecţie al lor, cu atât mai mult cu cât nu ştiam
de el. Abia aştept să fie destul de mare ca să înflorească. Tare dragi îmi sunt
florile acelea roz, pufoase, ca niste pampoane de balerină, extrem de delicate.
Buuun, după ce
am cam terminat ce era deocamdată de cules, am purces la pregătit grădina pentru
caniculă. Căci asta era tema acestei însemnări, după cum am spus la început.
Rumeguşul a fost
materia primă în cazul nostru pentru această operaţiune. L-am folosit cu scop
de mulcire pentru perioada de secetă şi cu arşiţă teribilă care se anunţă. Paie
n-avem anul acesta. Au fost nevoie de aproximativ 20 de găleţi mari pline
cu rumeguş pentru a acoperi pământul din jurul plantelor pe care le-am considerat
mai sensibile şi mai expuse, respectiv, vinetele, ardeii, gogoşarii, sfecla roşie,
guliile,varza, conopida, broccolli şi roşiile pisalis din spatele serei.
În plus, fiecare
fir de varză, conopidă şi broccoli şi-a primit câte un inel de cenusă de jur împrejur,
ca protectie împotriva limacşilor ce vor ieşi noaptea la atac de acum înainte,
pe perioada caniculei.
Activitatea asta
a presupus şi inspectarea cu atenţie a plantelor cu pricina, curăţarea şi
copilirea corespunzătoare, dar şi analizarea celor din proximitatea lor. Aşa am
constatat cât de mari s-au făcut unele vinete (toate venind repede din urmă), cât
de mult avem de cules din multele tufe de in puse de noi prin toată grădina şi
curtea, cât de repede s-au încărcat din nou cu păstăi vrejurile de fasole căţărătoare
de pe araci, dar şi ca fasolea Mung şi-a adus câteva păstăi în stadiul de
cules. De acum înainte nu mai trebuie s-o scăpăm din ochi, căci produce într-un
ritm infernal şi îşi coace (înnegreşte) păstăile cât ai clipi. Dacă nu i le culegem
se opreşte din înflorit, iar dacă i le culegem, face păstăi până în toamna, târziu.
O minune de plantă! N-are dăunători, nimic n-o deranjează, nimic n-o atacă,
nimeni n-o supără. O drăguţă!
Am mai adunat
doar o parte din păstăile de fasole verde-fideluţă crescute după primul cules, cel
de la începutul lui iulie, restul lăsându-le pe vrej pentru seminţe. Din
fasolea albă n-am mai cules nimic, toate păstăile rămânând pe vrejuri pentru a
le aduna mai târziu, sub formă de boabe uscate, pentru iarnă, odată cu cealaltă
fasole căţărătoare de pe porumb, crescută din boabele de la Mămăiţa-vecina.
Multe seminţe
mai sunt de cules zilele următoare, Adrian ocupându-se intensiv de capitolul
acesta în ultimele zile, adunând seminţele de la mai multe soiuri de salată, seminţe
de varză kale (de la verzele din seră), dar şi păstăile de muştar, ajunse şi
ele în stadiul potrivit pentru cules. Ultimele vor mai sta o vreme la soare, să
se usuce, înainte de a le desface şi a separa boabele preţioase. Acestea s-au
alăturat seminţelor de năut, mazăre, bob, dovlecel şi spanac pe care le-a pus
deja în cutii sau flacoane potrivite.
În paralel, ţinem
sub observaţie şi tufele de crăiţe şi de gălbenele, culegând măciuliile bogate în
seminte pentru anul viitor. Şi, pentru că am adus vorba de măciulii, să nu uit
să vă spun, am cules toate seminţele de mac din toate măciuliile formate după
uscarea frumoaselor flori răspândite peste tot. Super mac!
Până spre sfârşitul verii sperăm să se coacă şi boabele de quinoa, care acum încarcă vrejurile de stau să se rupă, iar de la chia aşteptăm cu nerăbdare să vedem ce va face. Poate anul acesta va avea timp suficient să înflorească şi să producă preţioasele bobiţe negre. În urmă cu doi-trei ani, pe când doar ne jucam de-a grădinăritul în Bucureşti, în balconul apartamentului nostru de la etajul 10, am reuşit să obţinem, printre altele, o linguriţă de chia de la un fir de plantă crescut anemic, vai de el, ce era să moară cât am fost plecaţi în concediu, în vara aceea, dar pe care l-am resuscitat şi l-am dus spre ultimul stadiu, cel cu seminţele (detalii în însemnarea “Grădina din balcon”, din 21.06.2015). Aşa că suntem încrezători. Anul trecut am plantat chia şi aici, în Grădină, dar a fost cam târziu şi n-a mai avut timp să înflorească. Anul acesta am devansat momentul plantării cu câteva luni, vreo trei cred, aşa că avem mari aşteptări de la cele câteva fire care au rezistat tuturor intemperiilor vremii de până acum şi buruienilor.
Hrişca este şi
ea plină de flori şi face deja seminţe. Albinele bâzâie fericite prin zona ei şi
lasă în urma lor minuni. Boabele au început să se vadă. Noi am cultivat hrişcă,
chia şi quinoa doar experimental şi doar pentru a avea propriile seminţe, nu
pentru consum, deşi se obţin uimitor de multe boabe chiar şi de pe o parceluţă
atât de mică.
Pentru consumul
constant, însă, este nevoie de mult mai mult şi nu este în atenţia noastră aşa
ceva acum. Deocamdată este important pentru noi doar să cunoaştem fluxul
germinativ şi ritmul de evoluţie al plantelor. Anul trecut am avut şi susan în
grădină, vreo trei rânduri, deci aproximativ vreo 30 de fire de plante, de pe
urma cărora am scos cam un borcan de 400 gr de seminte. Foarte productiv este
susanul ăsta şi creşte extrem de simplu, fără dăunători şi nepretenţios.
Singura lui problema este că germinează destul de greu, doar la căldură, iar la
început plantele sunt foarte firave şi pot fi lesne confundate cu buruienile. Noi
am pus răsaduri. După ce trec de 10-15 cm nu mai creează stres. Ajung la
aproximativ 1,5 -2 m înălţime şi fiecare plantă are în jur de 20-30 de capsule
(de vreo 2-3 cm lungime) pline de seminţe. Ceea ce este destul de mult. Anul
acesta am renunat la susan, şantierul din casă distrăgându-ne atenia de la răsadurile
lui în vremea aceea, însă anul viitor ni-l dorim din nou în grădină.
Toate acestea
fiind spuse, dar mai ales făcute, nu ne mai rămâne decât să ne mai tragem
sufletul câteva zile, cât timp va poposi canicula aceea anunţată peste ţară. Vom
sta afară, la umbră, sau în casă, la răcoare, şi ne vom ocupa cu diverse alte
treburi de interior care au cam fost lăsate deoparte până acum, prioritatea
nr.1 fiind grădina.
Mai avem multe
bibileli şi nimicuri importante (sic!) de făcut prin casă în urma renovării
acesteia, mai avem rafturi de montat pentru pivniţă, mai avem castraveţi de pus
în oţet, dovlecei de pus în saramură, bame de pregătit în sos de roşii, mai avem
de separat seminţele din păstăile adunate până acum, de coborât din pod
plantele uscate şi de depozitat în recipiente potrivite pentru fiecare în
parte, probabil în borcane închise ermetic şi păstrate în pivniţă, aşa cum am
pus deja florile de soc şi leuşteanul uscat (în paralel, am pus şi tăiat mărunt,
în punguţe, în congelator), mai avem de vopsit una alta, de spălat multe geamuri si abajururile unor corpuri de iluminat, de schimbat întrerupătoare, dar, asta e, facem şi
noi ce putem, în ritmul propriu, căci nu avem şefi care să ne ţină evidenţa şi
nici un anume program în interiorul căruia trebuie să ne realizăm ţintele. Totuşi,
recunoaştem, tare ne mai place să ne bifam în agendă treburile rezolvate, aşa că
tragem tare să le facem, ca să le putem bifa. Sic!
În plus, vrem să
plecăm în vacanţă ştiindu-le rezolvate pe cât mai multe dintre ele, căci după
vacanţă deschidem sezonul la primit de musafiri.
Ema ne ajută şi
ea, mititica, aşa cum poate. Verifică, inspectează, îşi dă cu părerea şi
contestă atunci când consideră că e ceva de contestat. Nemulţumirea ei cea mai
mare este, în ultimul timp, în legătură cu frizura ei. Este extrem de afectată
că nu-i stau bine zulufii, că i-au crescut cam mult şi că sunt cam ciufuliţi,
motiv pentru care ne tot somează să o ducem la tuns la doamna doctor aceea drăguţă,
că ea ştie cel mai bine ce tunsoare îi place şi are şi aparatul acela
interesant, care tunde uşor, repede şi frumos.
Eu, recunosc,
sunt cea mai încântată de alegerea Emei,
având în vedere reclamaţiile pe care mi le-a făcut şi modul în care m-a
apostrofat pentru felul în care am tuns-o eu cu foarfeca ultima dată. Ba, în
plus, nici bacşiş nu mi-a lăsat, măcar pentru strădanie şi pentru stresul pe
care mi l-a indus cu agitaţia ei continuă de bichon simandicos, care nu stă o
clipă locului, dacă nu pentru talentul meu extraordinar, experimentat pe pielea
şi pe cârlionţii ei pufoşi, dar şi ei cu o aşa personalitate, exact ca şi purtătoarea
lor.
E o clientă
teribil de pretenţioasă, dar, na, ce pot să zic?
Una e Bubulina şi tare mult o iubesc!
Totuşi, pentru tuns, doamna doctor s-o ia în primire, că eu m-am lecuit!
Una e Bubulina şi tare mult o iubesc!
Totuşi, pentru tuns, doamna doctor s-o ia în primire, că eu m-am lecuit!
Din Grădina lui Dumnezeu: 02.08.2017
***
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu