“Şi tu mănânci... din ăla?”- am fost întrebată la un moment dat de cineva din familie.
“Da, şi eu.”
“Şi îţi place???” – a continuat cu uimire, oripilare şi consternare, toate deodată.
“Da, este foarte bun.” – am răspuns zâmbind, cu gândul mai degrabă la motivele care m-au
determinat să mănânc şi eu “din ăla”, decât la gustul alimentului în cauză.
De atunci, “din ăla”
a devenit, în mod amuzant, denumirea generică folosită de noi pentru germeni,
fie ei din linte, fie din fasole mung.
Cititorii noştri
care sunt la curent cu dieta raw-vegană ştiu cât de benefice sunt aceste
superalimente şi, probabil, mulţi dintre voi îi consumaţi deja. Pentru cei care
nu sunt la curent cu aceste detalii, le pot găsi pe internet. O simplă căutare
pe google poate oferi o mulţime de materiale interesante.
Eu am început să
consum germeni în urmă cu trei ani şi jumătate, de când sunt alături de Adrian.
El îi consumă de mult mai mulţi ani. Aş glumi spunând chiar că de sute de
milioane de ani înaintea mea. La început, eu am fost mai degrabă curioasă în
privinţa lor. Citisem despre ei, ştiam ce importanţi sunt pentru fortificarea şi
nutriţia sănătoasă a organismului şi le ştiam rolul lor special în cazul dietei
vegetariene, bio. Îmi doream şi eu să trec pe o astfel de dietă “specializată”,
însă nu fusesem atât de disciplinată, de radicală şi de selectivă, combinând destul
de multe chestii “nu prea ok” printre cele “foarte ok”. În concluzie, nu fusesem
prea consecventă. Cu Adrian alături, însă, mi-am cuminţit mult mai uşor multe
din poftele pe care le aveam pentru cele “nu prea ok” şi am început să
experimentez din ce în ce mai multe din “lista cu surprize”, primul loc fiind
ocupat de germeni.
Mai întâi i-am
gustat. Mi s-au părut a avea un gust destul de interesant, plăcut şi foarte versatil,
aşa că i-am adoptat imediat.
Astfel, noi
consumam zilnic, fiecare câte o porţie de “din ăla”, respectiv, câte un castronel de vreo
100-150 grame, în diverse moduri. Adrian îi preferă în ciorbă/supă. Pur şi
simplu, îi răstoarnă în farfuria cu ciorbă/supă caldă. Eu am experimentat mai
multe combinaţii şi, acum, prefer să îi consum ca desert, după masa de prânz
sau seara. Mai concret, îi amestec mai întâi cu diverse chestii dulci: miere
sau zahăr brun, cacao şi scorţisoară. Mi se par absolut delicioşi!!! Uneori, când
am prin casă, mai adaug câteva picături de esenţă de vanilie sau de rom. Ori
alte esenţe.
Germenii pot fi
pregătiţi din tot felul de seminţe. Fiecare poate experimenta şi alege ceea ce
i se pare mai bun. Noi ne-am oprit doar la două sortimente, linte verde şi
fasole mung, şi suntem consecvenţi cu ele. În trecut, Adrian a studiat şi a
analizat bine subiectul şi a ajuns la concluzia că lintea verde şi fasolea mung
conţin optimul de nutrienţi, minerale şi vitamine necesare într-o dietă vegană.
Sunt superalimente. Aşa că le-a ales pe acestea. La momentul în care noi ne-am
cunoscut, el avea deja tehnica preparării germenilor foarte bine pusă la punct,
simplificată la extrem, atât pentru a fi uşor de pregătit, cât şi pentru a avea
continuitate zilnică în consum.
Acum ne-am hotărât
să prezentăm şi noi, aici, acest mod de preparare, deşi, la o simplă căutare pe
internet, puteţi găsi, desigur, multe alte detalii, explicaţii şi
filmuleţe. Dar ne-am gândit că încă o
prezentare în plus nu strică. Dimpotrivă, poate vor fi cititori care n-au avut
până acum nici un interes către acest tip de dietă şi, citind aceste rânduri, vor
începe curioşi să cerceteze şi să experimenteze un alt mod de viaţă, unul mult
mai sănătos, mai curat şi mai purificator din foarte multe puncte de vedere.
Reteta:
Mai întâi
trebuie să ştiţi că germenii ajung în stadiul final pentru consum în a patra zi
după ce boabele de linte sau de fasole mung au fost puse în borcanul cu apă la
germinat. De aceea, pentru a avea continuitate în consum, noi folosim patru
borcane, consumându-le şi realimentându-le unul după altul, pe măsură ce
fiecare ajunge, pe rând, în a patra zi. Veţi vedea că, în fiecare dimineaţă şi în
fiecare seară, trebuie să vă alocaţi aproximativ 3-5 minute pentru spălarea
germenilor şi împrospătarea apei din borcane.
Iată cum
procedăm:
Pentru o înţelegere
uşoară, luaţi o tavă pe care să încapă cele patru borcane, unul lângă altul, aşezate
în linie.
Vom numerota locurile borcanelor pe tavă de la dreapta la stanga:
locul 1 (L1),
locul 2 (L2),
locul 3 (L3),
locul 4 (L4).
L4
|
L3
|
L2
|
L1
|
Vom numerota şi
borcanele în ordinea cronologică în care le pregătiţi pentru germinat:
B1 (borcanul pus cu boabe în ziua 1),
B2 (borcanul din ziua 2),
B3 (borcanul din ziua 3),
B4 (borcanul din ziua 4)
Ziua
1 – START!
Seara:
Procesul începe seara
cu B1 (un borcan curat,
cu gura largă, de 800 gr)
Se ia
o pungă de linte/fasole mung bio si B1 si se pune în el cam un deget de boabe.
Se toarnă apă în
B1 şi se spală bine boabele sub jet puternic. Se lasă
apoi boabele la germinat cu apă cam 1 cm deasupra lor.
Ziua 2
Dimineata: B1
Se varsă
apa din B1,
iar boabele se spală sub jet de apă şi se lasă cam 1 cm peste ele, cât să le
acopere (surplusul de apă se varsă din borcan folosindu-se o strecurătoare). Se
aşează B1 pe tavă, pe primul loc din dreapta, pe L1.
Seara: B1+B2
Se repetă
operaţiunea de dimineaţă, spalarea boabelor. Veţi observa că, după o zi de stat
în apă, boabele au început să germineze (îşi cresc volumul şi formează mici rădăcinuţe
albe). Se scurge toată apa şi se aşează B1 pe L2, lăsând L1 liber pentru un borcan nou, pentru B2.
Pe L1 va fi asezat B2
în care au fost puse din pungă alte boabe de linte spălate şi lăsate cu apă
deasupra lor cam 1 cm (ca în B1 din ziua precedentă).
În concluzie, la sfarsitul zilei a 2-a vom avea:
Pe L1: B2, cu boabe abia puse în
apă.
Pe L2: B1 cu boabe germinate de 1
zi, care arată astfel:
Ziua 3
Dimineata: B1+B2
Se spală pe rând
germenii din cele două borcane B1+B2 şi se lasă pe tavă pe aceleaşi locuri pe care le-aţi
găsit (aşa cum le-aţi pus în seara precedentă).
Din B1
(de pe L2) se scurge de toată
apa, iar în B2
(de pe L1) se lasă cu apă doar cât să acopere germenii.
Seara: B1+B2+B3
Se spală pe rând
germenii si se scurge apa din cele două borcane B1+B2, aşezându-le pe tavă prin
deplasarea lor cu un loc de la dreapta spre stânga, lăsând din nou L1 liber pentru un nou borcan B3 în care veţi pune boabe noi din pungă,
acoperite de apă.
Astfel, veţi
avea:
Pe L1: B3 cu boabe abia puse la germinat.
Pe L2:
B2
cu boabe germinate de 1 zi.
Pe L3: B1 cu boabe germinate de 2 zile, care arată
astfel:
Ziua
4
Dimineata: B1+B2+B3
Se spală pe rând
germenii şi se lasă cele trei borcane B1+B2+B3 pe tava pe aceleaşi locuri, ca în seara
precedentă.
Seara: B1+B2+B3+B
Se spală pe rând
germenii şi se scurge apa din cele trei borcane B1+B2+B3, aşezându-le pe tava
prin deplasarea lor cu un loc de la dreapta spre stânga, lăsând din nou L1 liber pentru un nou
borcan B4 în care veţi pune
boabe noi din pungă, acoperite de apă.
Astfel, veţi
avea:
Pe L1: B4 cu boabe abia puse la germinat.
Pe L2:
B3
cu boabe germinate de 1 zi.
Pe L3: B2 cu boabe germinate de 2 zile.
Pe L4: B1 cu boabe germinate de 3 zile, care arată
astfel:
Ziua
5
Dimineata: B1+B2+B3+B4
Se spală pe rând
germenii şi se lasă cele patru borcane B1+B2+B3+B4 pe
tavă, pe aceleaşi locuri, ca în seara precedentă.
Veţi avea:
Pe L1: B4 cu boabe germinate de 1 zi.
Pe L2:
B3
cu boabe germinate de 2 zile.
Pe L3: B2 cu boabe germinate de 3 zile.
Pe L4: B1 cu boabe germinate de 4 zile.
Astfel, în
cursul celei de-a 5-a zi puteţi consuma germenii din B1 (care au patru zile de
germinare). Veţi observa că volumul lor este cam de trei ori mai mare faţă de
volumul boabelor puse în apă în urmă cu patru zile. Borcanul este acum aproape
plin cu germeni. Ei pot fi consumaţi după ce au fost bine spalaţi sub jet de
apa rece, după preferinţă: simpli, adăugaţi în salate, în ciorbă, alături de
diferite garnituri, la felul II, ori ca desert, după ce li s-au adăugat diverse
ingrediente (cacao, miere, zahăr brun, scorţişoară, esenţă de vanilie, rom,
ulei/unt/fulgi de cocos etc.). Puteţi experimenta şi alte variante, după inspiraţia proprie.
După consum,
Borcanul B1
(rămas gol), se va muta de pe L4
pe L1 (după ce au fost
avansate toate celelalte borcane, pe rând, cu câte un loc) pentru a se relua
procesul din ziua 1.
Seara: B2+B3+B4+B1
Se spală pe rând
germenii şi se scurge apa din cele patru borcane B1+B2+B3+B4, ordinea lor pe tava
fiind:
Pe L1: B1 cu boabe abia puse la germinat.
Pe L2:
B4
cu boabe germinate de 1 zi.
Pe L3: B3 cu boabe germinate de 2 zile.
Pe L4: B2 cu boabe germinate de 3 zile.
Şi procesul merge tot aşa mai departe.
Ziua
6
dimineaţa: B2+B3+B4+B1
seara: B3+B4+B1+B2
În ziua 6 îi
vine rândul la consum borcanului B2 de pe L4, iar toate celelalte borcane se vor muta cu câte un loc
de la dreapta spre stânga pe a-i face loc lui B2 pe L1.
În acelaşi mod procedaţi şi în cazul germenilor de fasole mung care vor arăta ca în pozele de mai jos, din cele patru zile de germinare.
Dacă nu vreţi
sau nu puteţi (sau uitaţi) să consumaţi germenii într-o zi nu-i nici o problemă. Îi puteţi
consuma şi cu o zi-două întârziere, dar, implicit, toate borcanele vor fi ajunge
într-un stadiu mai avansat de germinare până la consum (rădăcinuţele vor fi mai
lungi şi este posibil chiar să le iasă frunzuliţele; nu-i nici o problemă,
acestea sunt foarte fragede şi gustoase, ca si salata). Nu uitaţi, totuşi, să-i
spălaţi dimineata şi seara, pentru a avea apă proaspătă de germinare.
Dacă doriţi să
le încetiniţi viteza de germinare puneţi borcanele în frigider pentru o zi-două,
însă ar fi bine, de asemenea, să respectaţi programul de spălare a germenilor
(dimineaţa şi seara).
Să vă fie de
folos.
Din Grădina lui Dumnezeu: 01.07.2016
***
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu