luni, 10 iunie 2019

Puiul nostru de Powlonia infloreste




Am pastrat pentru sfarsit o surpriza.

Pomul nostru de powlonia infloreste pentru prima data in viata lui!

Este un pom crescut de noi de mic. Da, da, exact, din samanta! Chiar din samanta!  
Cine nu stie, powlonia face niste seminte minuscule, ca cele de mac. Incredibil de mici! Iar obtinerea unui copac dintr-o asemenea samanta este nu numai un adevarat noroc, ci si o adevarata maiestrie de chinez.

Semintele se pun cu zecile in apa, intr-un borcan, la germinat. Firicelele acelea de plantute aproape microscopice se iau cu un varf de scobitoare si se planteaza in pamant. Se pulverizeaza cu uriasa atentie apa din cand in cand si, daca rezista vreo plantuta la aceasta transplantare din apa in pamant, exista sanse sa creasca ceva.

Noi am trecut prin tot acest proces prin 2014, cand inca eram in Bucuresti, nici nu aveam Gradina. Nici nu plecasem la drum s-o cautam.

Adrian s-a ocupat de tot acest proces migalos si a reusit sa creasca doi pui din zecile care au germinat in borcanul cu apa. Cei doi au ajuns sa fie plantati in pamantul Gradinbii lui Dumnezeu in primavara lui 2016. Din ei, numai unul a trecut cu bine peste iernile care au urmat, iar el este acum in stadiul sarbatoresc al infloririi.

Abia isi formeaza ciorchinii de flori. Noi am ales sa inmultim acel soi care face flori albe, mari, in ciorchini uriasi (seamana un pic cu florile castanilor), pentru ca sunt foarte parfumate. Acest soi este considerat melifer, iar noi ne-am bucurat sa putem oferi albinelor din zona inca o alternativa la culturile stropite cu chimicale ale vecinilor.

Vi-l prezentam acum pe dragul nostru Powlonia care a implinit 5 anisori, care are cam 3-4 metri inaltime, nascut dintr-o infima samanta de 1 milimetru si crescut in eprubeta, ca pe prematuri, aproape fara sanse, dar cu o vointa uriasa de a se face mare, de a inflori, de a raspandi in jur parfumul sau inconfundabil, de vara, si de a imbogati Gradina lui Dumnezeu cu prezenta sa nobila, eleganta, impresionanta.
























Din Gradina lui Dumnezeu: 10.06.2019 

***




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu