luni, 10 iunie 2019

Gradina in miez de iunie (1)


Pentru ca au trecut cam 3 saptamani de cand nu v-am mai aratat poze cu gradina noastra, dar, mai ales, pentru ca transformarea ei este impresionanta, cred ca acum este momentul potrivit pentru a o pune in lumina reflectoarelor.

Primul soc pe care o sa-l aveti se refera la marea de flori galbene in care pare ca s-a scufundat intreaga gradina.

Lanul de mustar este cat mine de inalt la intrarea in gradina si un pic mai scund inspre vie (unde a fost plantat un pic mai tarziu). Este de o frumusete fara seaman! Nu stiu daca voi percepeti din poze maretia acestei frumuseti, dar a merge pe aleea principala, avand de o parte si de alta cate un val urias, mai inalt decat mine, de frunze si flori galbene, pline de albine harnicute, mie imi lasa impresia ca parca trec in urma lui Moise care a despartit marea in doua ca sa ne faca noua loc sa trecem!

Este uluitor de placut! Din mijlocul lanului galben rasare alba si stralucitoare sera, ca intr-un tablou impresionist, trait pe viu. Pomii fructiferi, catina si tufele de coacazi abia se mai vad pe margine. Doar parcela de capsuni, inspre vie, pare mai aerisita, ca un mal pe care rasar fructele rosii, aromate si ispititoare.

Daca doriti sa faceti o comparatie cu aspectul ei din urma cu 3 saptamani, respectiv din 20 mai, puteti revedea pozele de atunci, existente pe blog la insemnarea "Gradina spre sfarsit de mai". 

























Parcela de aromatice deja nu mai este o parcela distincta, iar tufele de menta, lamaita, salvie, oregano, cimbru sau leustean sunt observabile doar de un ochi profesionist, care le stie locul si rostul.

Mararul a crescut si el cat casa, aproape ca mi-a ajuns pana la umeri si in curand va face flori pentru producerea de seminte, loboda rosie la fel, salvia a inflorit in frumoase si parfumate inflorescente albastre, usturoiul si-a facut maciulii pentru seminte si nu i le mai rup, ca in anii anteriori, ci le las sa-si duca procesul pana la capat, iar hreanul a dezvoltat o tufa de frunze uriasa, cu frunze de peste un metru lungime, din care ajunge in fiecare zi cate una in castronul nostru cu salata, alaturi de altele, imbogatindu-i aroma cu gustul sau usor picant.

Tufele de leustean sunt protejate de gardulete, pentru a fi usor de curatat de buruieni si de rupt frunze proaspete pentru ciorba, patrunjelul si coriandrul si-au declansat stadiul de inflorire, iar salatele si-au inaltat si ele tije inalte, pregatite fiind si ele de inflorire si producere seminte. Pana ieri am cules zilnic frunze de salata, insa, probabil, ne vom opri, cu atat mai mult cu cat canicula care se anunta zilele urmatoare va accelera procesul de maturizare a plantelor si le va forta sa infloreasca si sa-si prodduca semintele pretioase pentru urmatorul ciclu agricol.
Galbenelele au inflorit pe aleile dintre parcele, craitele cresc rapid si ele, urmand a face flori in curand, iar macii aceia mari, uriasi, matuti, care arata ca niste bujori, abia asteapta sa-si desfaca bobocii.



























(va urma)

Din Gradina lui Dumnezeu: 10.06.2019

***

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu